Kremowa sałatka z tuńczykiem
Canva.com

Lekka sałatka z tuńczyka na wielkanocny stół. Tak robi ją moja ciocia Basia

Święta Wielkanocne bez dwóch zdań najbardziej kojarzą się z wiosennym przebudzeniem. Kolorowe, strojne koszyczki wielkanocne, elegancko przystrojone stoły pełne wielkanocnych potraw i przystawek. Świetny przepis dla osób poszukujących urozmaiceń. Ten przepis jest bardzo szybki i nie wymaga dużo pracy. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych świątecznych sałatek.
Reklama

Składniki na sałatkę z tuńczyka

  • pół główki sałaty masłowej
  • 4 średnie jajka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • spora garść czarnych oliwek bez pestek
  • puszka kukurydzy
  • 3 duże łyżki małych marynowanych cebulek
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie sałatki - tuńczyk w lekkiej wersji

  1. 4 jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Wyciągnij do ostudzenia, a następnie obierz jajka ze skorupek.
  2. Sałatę i pęczki świeżych ziół dokładnie umyj i osusz w suszarce do sałaty.
  3. Kukurydzę, cebulki i tuńczyka przełóż na sitko do odsączenia z zalewy.
  4. Przygotuj dużą miskę i wrzuć do niej poszarpane dłońmi liście sałaty masłowej. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do sałaty wraz z odsączoną kukurydzą. Dodaj pokrojone w drobne plasterki oliwki. Pęczki koperku i szczypiorku drobno posiekaj i dodaj do sałaty. Następnie dodaj mini cebulki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wyciśnij sok z połowy cytryny i wraz z porcją oleju rzepakowego dodaj do sałatki. Wymieszaj wszystko razem i dodaj ćwiartki ugotowanych na twardo jajek. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama