Burger Red Velvet
Canva.com

Burger „Red Velvet” skradł serca internautów. Różowa bułka jest hitem!

Ten burger jest hitem w internecie. Różowa bułka nie tylko pięknie wygląda z dodatkami, ale także bosko smakuje. Sekretem jak się okazuje jest... sok z buraka!
Reklama

Do przygotowania tego burgera potrzebne nam będą następujące składniki: 105 ml soku z buraków, 2-3 łodyżki tymianku, 21 g świeżych drożdży, 1 duże jajko, 255 g mąki luksusowej (typ 550), 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 42 g miękkiego masła, 1 średni ząbek czosnku, 1 łyżka kaparów, 125 g majonezu (na przykład babuni), świeżo zmielony pieprz czarny, 4-8 liści sałaty, garść kiełków buraka, 500-525 g mielonej wołowiny, 2 łyżki oliwy, mały ogórek zielony.

Jak zrobić pyszne burgery w wersji Red Velvet?

Burger Red Velvet
Canva.com

Przygotowanie – tymianek umyjmy, osuszmy, oderwijmy listki i drobno posiekajmy.

Reklama

Podgrzejmy sok z buraków, wkruszmy świeże drożdże i rozpuśćmy, mieszając. Oddzielmy białko od żółtka. Z mieszanki drożdży, mąki, cukru, ½ łyżeczki soli, masła, połowy listków tymianku i żółtka zagniećmy jednolite ciasto, przykryjmy i odstawmy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto zagniećmy, uformujmy 4 płaskie bułki do burgerów i odstawmy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bułki posmarujmy białkiem i posypmy pozostałym tymiankiem. Pieczmy 16-21 minut w rozgrzanym piekarniku. Zostawmy bułki do ostygnięcia na kuchennej kratce. Na sos czosnkowy obierzmy czosnek i drobno posiekajmy wraz z kaparami. Wymieszajmy majonez z czosnkiem i kaparami, przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym.

Reklama

Opłuczmy pod bieżącą wodą liście sałaty i kiełki buraka, osuszmy.

Mieloną wołowinę przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym, uformujmy z niej 4 burgery, smażmy na oleju rozgrzanym na grillowej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Ogórek umyjmy i pokrójmy w plasterki. Bułki rozkrójmy, przekrojone powierzchnie obu połówek posmarujmy sosem czosnkowym, na dolnych połowach ułóżmy sałatę, burgery, plasterki ogórka i kiełki buraka, przykryjmy górnymi połowami i podawajmy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama