Białe warzywa
Canva.com

Masz dość żurku, pomidorowej i barszczu? Oto zupa idealna na każdą okazję

Zupy podane w formie lekko gęstych kremów potrafią być i pyszne, i aromatyczne, i do tego bardzo sycące, zwłaszcza gdy zostaną zaserwowane z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej albo przypieczonych małych grzanek. Robi się je szybko i podaje na wiele sposobów.
Reklama

Pyszny krem z białych warzyw idealnie nada się na późne mroźne wieczory, jak również i letni lekki obiad, w ramach alternatywy dla ciężkich mięsnych potraw w tłustych sosach.

Składniki na pyszną zupę krem z białych warzyw

Białe warzywa
Canva.com

Głównymi elementami białej zupy będą różne białe warzywa oraz ziemniaki. Warzywa teoretycznie mogą być dowolne, ale najlepiej sprawdzą się te korzeniowe, które o każdej porze roku są tanie i łatwo dostępne, dlatego bez trudu można je kupić nawet późną jesienią czy zimą. Na solidną porcję zupy wystarczą dwa większe lub trzy średniej wielkości ziemniaki, jeden niewielki seler, spora cebula oraz kalafior.

Reklama

W przypadku gdy nie ma się dostępu do kalafiora świeżego, śmiało można użyć tego mrożonego, pamiętając tylko o tym, by wcześniej wyciągnąć go na blat i pozwolić mu się na spokojnie rozmrozić.

Jak ugotować delikatny krem z warzyw?

Warzywa można najpierw obrać i oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Ziemniaki powinny zostać pokrojone w średniej wielkości kostkę, a pozostałe jarzyny starte na tarce o grubych oczkach. Zupa krem koniecznie wymaga dodania do niej cebuli, którą należy drobno poszatkować, a potem przysmażyć na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym, by następnie dodać do niej pozostałe warzywa i wszystko podsmażać razem przez kilka minut. Jarzyny należy zalać czterema szklankami przygotowanego wcześniej bulionu, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminem, a następnie gotować przez dwadzieścia minut.

Reklama

Po tym czasie składniki można połączyć ze słodką śmietanką i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.

Z czym podawać zupę krem z warzyw?

Teoretycznie krem z białych warzyw może być jedzony samodzielnie, ale jeśli ma być on sycącym pełnowartościowym posiłkiem, warto dorzucić do niego coś jeszcze. Znakomicie smakuje on z ryżem albo chrupiącymi grzankami. Ekspresowym dodatkiem może być natomiast zwykła pełnoziarnista bułka lub inne dowolne pieczywo.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama