Masz dość żurku, pomidorowej i barszczu? Oto zupa idealna na każdą okazję
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszny krem z białych warzyw idealnie nada się na późne mroźne wieczory, jak również i letni lekki obiad, w ramach alternatywy dla ciężkich mięsnych potraw w tłustych sosach.
Składniki na pyszną zupę krem z białych warzyw
Głównymi elementami białej zupy będą różne białe warzywa oraz ziemniaki. Warzywa teoretycznie mogą być dowolne, ale najlepiej sprawdzą się te korzeniowe, które o każdej porze roku są tanie i łatwo dostępne, dlatego bez trudu można je kupić nawet późną jesienią czy zimą. Na solidną porcję zupy wystarczą dwa większe lub trzy średniej wielkości ziemniaki, jeden niewielki seler, spora cebula oraz kalafior.
W przypadku gdy nie ma się dostępu do kalafiora świeżego, śmiało można użyć tego mrożonego, pamiętając tylko o tym, by wcześniej wyciągnąć go na blat i pozwolić mu się na spokojnie rozmrozić.
Jak ugotować delikatny krem z warzyw?
Warzywa można najpierw obrać i oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Ziemniaki powinny zostać pokrojone w średniej wielkości kostkę, a pozostałe jarzyny starte na tarce o grubych oczkach. Zupa krem koniecznie wymaga dodania do niej cebuli, którą należy drobno poszatkować, a potem przysmażyć na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym, by następnie dodać do niej pozostałe warzywa i wszystko podsmażać razem przez kilka minut. Jarzyny należy zalać czterema szklankami przygotowanego wcześniej bulionu, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminem, a następnie gotować przez dwadzieścia minut.
Po tym czasie składniki można połączyć ze słodką śmietanką i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
Z czym podawać zupę krem z warzyw?
Teoretycznie krem z białych warzyw może być jedzony samodzielnie, ale jeśli ma być on sycącym pełnowartościowym posiłkiem, warto dorzucić do niego coś jeszcze. Znakomicie smakuje on z ryżem albo chrupiącymi grzankami. Ekspresowym dodatkiem może być natomiast zwykła pełnoziarnista bułka lub inne dowolne pieczywo.