zupa pieczarkowa
canva.com

Przepis babci: zupa pieczarkowa - najlepszy przepis na zupę jak z dzieciństwa

Jeśli szukasz przepisu na zupę pieczarkową, który pochodzi prosto od babci, trafiłeś we właściwe miejsce.
Reklama

Zupa pieczarkowa to jedno z dań, które kojarzy się z rodzinnym domem i wspomnieniami z dzieciństwa. Ten aromatyczny i sycący posiłek doskonale smakuje zwłaszcza w chłodne dni, a przepis babci na zupę pieczarkową jest gwarancją najlepszego smaku.

Zupa pieczarkowa - przepis babci, jakie składniki są potrzebne?

Aby przygotować zupę pieczarkową według przepisu babci, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki i/lub koperek

Wszystkie składniki można łatwo znaleźć w sklepie spożywczym, a przepis babci jest łatwy do wykonania nawet dla początkujących kucharzy.

Reklama

Zupa pieczarkowa - jak przygotować?

Aby przygotować zupę pieczarkową według przepisu babci, należy postępować zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż zmięknie.
  2. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez około 10 minut.
  3. Do gotującego się bulionu dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  4. Po 10 minutach dodać usmażone pieczarki wraz z cebulą.
  5. Dodać śmietanę oraz natkę pietruszki i koperek.
  6. Dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut.
zupa pieczarkowa
canva.com

Kilka porad babci dla początkujących kucharzy

Reklama

Przygotowanie zupy pieczarkowej według przepisu babci jest proste, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które wpłyną na ostateczny smak dania. :

  • Zamiast bulionu warzywnego lub drobiowego, można użyć wody, ale wtedy należy dodać więcej przypraw, aby zupa była smaczniejsza.
  • Do smażenia cebuli i pieczarek można użyć masła lub oleju roślinnego, ale masło doda zupie niepowtarzalnego aromatu.
  • Do gotującej się zupy pieczarkowej można dodać także posiekane warzywa, takie jak marchewka, seler, pietruszka, aby zupa była bardziej pożywna i aromatyczna.
  • Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, aby zupa była lżejsza i zdrowsza.
  • Do zupy pieczarkowej z przepisu babci można dodać także inne przyprawy, takie jak papryka, czosnek, lubczyk, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak.

Zupa pieczarkowa - najlepsze dodatki

Reklama

Do zupy pieczarkowej przepisu babci można podawać różne dodatki:

  • Kawałki chrupiącego chleba lub grzanki, które świetnie komponują się z kremowym smakiem zupy.
  • Świeżo posiekane zioła, takie jak natka pietruszki, koper czy szczypiorek, które nadają zupie pieczarkowej niepowtarzalnego aromatu.
  • Kwaśną śmietanę, która dodaje zupie pieczarkowej kremowości i delikatnej kwaśnej nuty.

Zupa pieczarkowa ugotowana według przepisu babci to danie, które kojarzy się z rodziną, ciepłem domowego ogniska i smakiem dzieciństwa. Przygotowanie zupy pieczarkowej według tego przepisu jest proste, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które wpłyną na ostateczny smak dania. Najlepiej podawać ją z chrupiącym chlebem lub grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama