Marynata do steka
Canva.com

Męska marynata do steków. Tylko dla koneserów pikantnych smaków

Steki są ulubionym daniem wielu miłośników mięsa. Jednak aby w pełni wydobyć ich smak i soczystość, warto skorzystać z aromatycznych marynat. Jeśli jesteś fanem pikantnych potraw i poszukujesz czegoś o "męskim" charakterze, to ten przepis jest dla Ciebie.
Reklama

Składniki na marynatę do steków

  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy ostrych (np. dijon)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki cayenne
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pikantną marynatę?

W misce połącz olej roślinny, sos sojowy, musztardę ostra, sos Worcestershire, posiekany czosnek, płatki chili, cukier brązowy, mieloną paprykę cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj składniki dokładnie, aby uzyskać jednolitą marynatę.

Wybierz odpowiednie steki do marynowania. Możesz wybrać np. steki z polędwicy, antrykoty lub rumsztyki. Upewnij się, że steki są świeże i dobrej jakości.

Reklama

Umieść steki w płytkim naczyniu i polej je przygotowaną marynatą. Upewnij się, że marynata równomiernie pokrywa całą powierzchnię steków. Możesz również delikatnie wcierać marynatę w mięso, aby głębiej wniknęła.

Pokryj naczynie z marynowanymi stekami folią spożywczą i umieść je w lodówce na co najmniej 2-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dłuższe marynowanie pozwoli składnikom marynaty głębiej wnikać w mięso, co doda stekom intensywniejszego smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama