Miód wrzosowy - pyszny i zdrowy dodatek do herbaty oraz wypieków
Do przeczytania w ok. 2 min.
Cenne właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy to istna kopalnia wielu wartościowych składników odżywczych. Występuje w nim dużą ilość witaminy A, która dba między innymi o wzrok, ale też i witaminy z grupy B, wspierające głównie układ nerwowy i przyczyniające się do regulowania gospodarki hormonalnej. Inne wartościowe elementy składu miodu wrzosowego to chociażby wapń niezbędnych do budowy kości i zębów, potas zapewniający prawidłowe ciśnienie krwi i wspierający pracę serca oraz cholina i kwas foliowy.
W trosce o nasze zdrowie
Miód wrzosowy ma zdolność do likwidowania bakterii. Wyróżniają go ponadto właściwości antyseptyczne, dzięki którym może on wejść w rolę zabezpieczenia organizmu, chroniąc go przed różnymi drobnoustrojami i innymi czynnikami docierającymi z zewnątrz.
Przyjmowany regularnie nawet w niewielkich ilościach będzie w stanie wzmocnić działanie układu immunologicznego. Za jego sprawą ta odporność stanie się naprawdę świetna. Osoby, które często sięgają po miód wrzosowy, zwykle rzadziej chorują od tych, którzy nadal nie chcą zastąpić tym miodem zwykłego białego cukru.
Pewną ciekawostką mogą być natomiast moczopędne właściwości miodu wrzosowego, które pozwalają mu jeszcze bardziej wspomagać ogólne oczyszczanie organizmu. Wraz z moczem organizm pozbywa się bowiem toksyn i niepotrzebnych mu substancji, dlatego tak ważne jest to, by ten mocz rzeczywiście był produkowany na bieżąco i to w dość dużych ilościach.