Ogórki i awokado na białym talerzu podane z sałatą
Canva.com

Mizeria z ogórków i awokado. Smak tego dodatku robi wrażenie!

Mizeria z ogórków i awokado to alternatywa dla tradycyjnej mizerii i znakomity dodatek do obiadu. Dodatkowy składnik sprawia, że jest znacznie zdrowsza, dostarczając organizmowi wiele składników odżywczych zawartych w tłustym owocu. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe
  • 1 duże awokado
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200g śmietany 12%
  • 200g jogurtu naturalnego
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, osusz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na talarki.
  2. Awokado przetnij na pół, pozbaw pestki i wyciągnij z niego pestkę. Następnie pokrój je ostrym nożem na niewielkie kawałeczki.
  3. Wymieszaj w misce awokado i ogórki. Dodaj sól i pieprz w ilości według uznania.
  4. Warzywa odstaw do lodówki na piętnaście minut. Po tym czasie dodaj do nich jogurt naturalny, śmietanę oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
  5. Tak przygotowana mizeria najlepiej smakuje schłodzona jako dodatek do obiadu. Opcjonalnie można do niej dodać również sok z cytryny.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama