Canva.com
Puszysty sernik z rabarbarem. Słodycz, której nie można się oprzeć
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sernik w każdym wydaniu jest znakomity. Dziś wspólnie przyrządzimy pyszny i delikatny serniczek z rabarbarowym wnętrzem. Palce lizać! To doskonała propozycja na wakacyjny deser dla łakomczuszków.
Reklama
Cudowna słodycz lata
Canva.com
Delikatny sernik rabarbarowy z pewnością skradnie wasze serca. Nasz przepis jest lekki, słodki i mocno imbirowy. Idealne ciasto z serem jest dość wilgotne i ciężkie, dlatego już na samym początku uważnie przygotowujmy spód sernika.
Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy:
- 1 szklanki mąki, najlepiej pszennej
- 90 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki zimnej wody
Zobacz także
Reklama
Składniki na masę sernikową znajdziesz tutaj:
- 500 g twarogu na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 60 ml śmietany
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Rabarbar mieszamy z:
Jak upiec sernik z rabarbarem?
Canva.com
- Składniki na kruche ciasto mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Misę zawijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut.
- Schłodzone ciasto wylewamy na dno tortownicy 23 cm. Kruche ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
- W międzyczasie składniki na masę serową mieszamy mikserem na gładką masę. Wbijamy jajka.
- Rabarbar mieszamy z cukrem, skrobią, cynamonem i imbirem.
- Na upieczony spód wylewamy masę serową, a na nią - rabarbar.
- Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 70 minut. Studzimy go i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Churros - hiszpańskie "pręciki" podbijają świat!
Churros to jeden z naszych ulubionych deserów. To hiszpański pączek z chrupiącym na zewnątrz i miękkim, puszystym wnętrzem. Tradycyjnie podawane są z gorącą czekoladą lub kawą. Zobaczcie, jak zrobić je w domu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl