Grillowana pierś z kurczaka  na talerzu.
Canva

Nadziewane piersi z kurczaka na obiad. Jeden składnik zmieni kompletnie smak

Mięso kurczaka jest jednym z najpopularniejszych w polskiej kuchni. Cechuje się ono wieloma zaletami: jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie, bardzo smaczne, można przyrządzić je na wiele sposobów. Z piersi kurczaka możemy przyrządzić kotlety, ale także podać je z dobrym nadzieniem. Możliwości jest wiele, dziś poznamy jeden z takich przepisów.
Reklama

W nadzieniu wykorzystamy między innymi bób. To bardzo zdrowe warzywo zawiera duże ilości witaminy C, a zatem regularnie jedzone zwiększa naszą odporność. Dzięki aminokwasom oraz dużej ilości żelaza, bób pozytywnie wpływa również na pracę naszego mózgu, zapobiega anemii oraz gwałtownym spadkom energii.

Dlaczego bób jest zdrowy?

Jedzenie bobu pozwala także zapobiegać chorobom nowotworowym oraz innym schorzeniom, na przykład chorobie Parkinsona. Zawarty w tym warzywie mangan skutecznie zwalcza wolne rodniki, co pozwala opóźniać starzenie naszego organizmu i także jest ważne w profilaktyce nowotworowej. Inne składniki, które znajdziemy w ziarenkach bobu pozwalają wzmacniać kości, zęby oraz zapobiegać próchnicy. Trzeba zatem jeść bób często, jeśli zaś nie lubimy jeść samego bobu, warto użyć go właśnie w charakterze nadzienia czy farszu w innych potrawach mięsnych.

Składniki na pierś nadziewaną

Do przygotowania dwóch porcji tego dania musimy przygotować: dwie piersi kurczaka, 300 g bobu, tymianek (łyżeczkę suszonego i kilka gałązek świeżego), dwie łyżeczki oliwy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dziesięć plastrów boczku oraz sól i pieprz.

Reklama

Przygotowanie pysznej piersi z kurczaka

Przygotowania zaczynamy od ugotowania bobu w osolonej wodzie oraz obrania już ugotowanego. Obrany doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi kurczaka nacinamy tak, aby powstały kieszonki i nadziewamy je bobem. Przygotowujemy deskę do krojenia, układamy na niej pięć plastrów boczku tak, aby nieco na siebie nachodziły, kładziemy na nich pierś i zawijamy w boczek - tak samo zawijamy drugą pierś. Mięso układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Pieczemy przez trzy kwadranse w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama