Naleśniki z grzybami
Canva.com

Naleśniki z grzybami leśnymi. Oto sekret puszystego ciasta

Sezon na grzyby trwa, więc warto zrobić pyszne naleśniki z nadzieniem. Zdradzamy nasz sekretny przepis na puszyste ciasto naleśnikowe i doskonały w smaku farsz grzybowy. Na 100% to połączenie rozpieści wasze kubki smakowe!
Reklama

Składniki na naleśniki z grzybami

Naleśniki z grzybami
Canva.com

Do przygotowania pysznego ciasta naleśnikowego potrzebujemy:

  • 210 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody mineralnej, gazowanej
  • 1 szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Nadzienie do naszych pysznych naleśników stworzymy z:

  • 300 g grzybów, borowików leśnych
  • 1 marchewka
  • 1 por, biała część
  • 150 g cebuli
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz

Jak zrobić pyszne naleśniki grzybowe?

Przygotowanie naleśników zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego. Mleko, jajka i sól łączymy w dużej misce. Dodajemy do tego wodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.

Reklama

Ciasto naleśnikowe wylewamy na rozgrzewaną patelnię za pomocą chochelki i smażymy naleśniki na chrupiący, złoty kolor.

Czas zrobić farsz do naleśników z grzybów. Borowiki myjemy, oczyszczamy i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy oraz obieramy cebulkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i pora. Dodajemy grzyby i marchew. Wszystko razem dusimy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe i upieczone naleśniki smarujemy farszem. Zawinięte podsmażamy na maśle. Sekretem idealnie chrupiących naleśników jest obtoczenie ich w jajku oraz bułce tartej i podsmażenie jeszcze raz na złoty kolor. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama