Awokado spaghetti
Canva.com

Obłędne spaghetti z awokado. Ten smak wciąż czuję na języku!

Dziś zabierzemy Cię w podróż kulinarne i przedstawimy przepis na to wyjątkowe danie, które pozostawi niezapomniane wrażenia na Twoim podniebieniu.
Reklama

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazyliia do dekoracji
  • Posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • Wióry parmezanu do posypania (opcjonalnie)

Jak przygotowoać makaron z awokado?

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź makaron, zachowując niewielką ilość wody z gotowania.
  2. W misce dojrzale awokado wydrąż łyżką i wyjmij miąższ.
  3. Włoż awokado do miski i rozgnieć je widelcem na gładką masę.
  4. Dodaj posiekany czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj składniki.
  5. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj przygotowany sos z awokado. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość wody z gotowania makaronu, aby rozrzedzić sos i równomiernie pokryć makaron.
  6. Przełóż przygotowane spaghetti z awokado na talerze.
  7. Posyp danie posiekaną bazylią oraz, jeśli chcesz, posiekanymi orzechami włoskimi i wiórami parmezanu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama