Zrazy z ogórkiem
Canva.com

Obłędnie smaczne zrazy wołowe. Ten składnik zmienia całkowicie smak na lepsze!

Po mięso wołowe sięgamy w kuchni bardzo często: cieszy się ono sporym uznaniem ze względu na wyjątkowy, charakterystyczny smak, liczne właściwości odżywcze oraz mnogość zastosowań. Wołowina jest podstawą smacznego befsztyku tatarskiego, może być także wykorzystywana w formie mielonej.
Reklama

Z mięsa wołowego możemy przygotować również zrazy. Akurat ten rodzaj mięsa sprawdzi się tutaj idealnie. Zrazy już same w sobie smakują rewelacyjnie, są też bardzo pożywne, ale warto wzbogacić ich smak kilkoma dodatkami. Znakomicie pasuje do nich farsz chrzanowy, przyrządzany bardzo prosto i wyłącznie z naturalnych składników. Chrzan pełni w polskiej kuchni bardzo ważną rolę, warto sięgać po niego nie tylko w Święta. Zrazy z farszem chrzanowym stanowią niepowtarzalną kompozycję smaków.

Składniki na pyszne zrazy

  • Do przyrządzenia zrazów wykorzystamy: kilogram wołowiny, dwie łyżki masła, cebulę, marchewkę, seler, litr rosołu, po pięć ziaren pieprzu i ziela angielskiego, dwa listki laurowe, trzy suszone grzybki oraz sól i pieprz.
  • Farsz chrzanowy przygotujemy z: trzech łyżek chrzanu, łyżki masła, dwóch łyżek bułki tartej i surowego żółtka.

Przepis na domowe zrazy z chrzanem

  1. Przygotowanie zrazów należy rozpocząć od pokrojenia wołowiny w plastry, rozbicia ich tłuczkiem. Nici do zawijania zrazów trzeba sparzyć.
  2. Przygotuj farsz: podsmaż chrzan na łyżce masła, dodaj bułkę tartą, poczekaj aż cała masa ostygnie. Wtedy dodaj surowe żółtko i całość dokładnie wymieszaj, odstaw.
  3. Na każdy kawałek wołowiny nałóż warstwę farszu chrzanowego, zwiń ciasno w formę roladki i obwiąż nitką. Obsmaż roladki z każdej strony na patelni rozgrzanej masłem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez chwilę razem.
  4. Podgrzej rosół, dodaj marchewkę, seler, pieprz i ziele angielskie, listki laurowe oraz grzybki. Włóż do rosołu obsmażone roladki. Duś pod przykryciem przez około dwie godziny na małym ogniu. Wyjmij zrazy. Pozostałą część wywaru zagęść mąką i przygotuj z niej sos.
  5. Przed podaniem usuń ze zrazów nici. Podawaj na dużym półmisku polane sosem, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama