Canva.com
Obłędnie smaczne zrazy wołowe. Ten składnik zmienia całkowicie smak na lepsze!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Po mięso wołowe sięgamy w kuchni bardzo często: cieszy się ono sporym uznaniem ze względu na wyjątkowy, charakterystyczny smak, liczne właściwości odżywcze oraz mnogość zastosowań. Wołowina jest podstawą smacznego befsztyku tatarskiego, może być także wykorzystywana w formie mielonej.
Reklama
Z mięsa wołowego możemy przygotować również zrazy. Akurat ten rodzaj mięsa sprawdzi się tutaj idealnie. Zrazy już same w sobie smakują rewelacyjnie, są też bardzo pożywne, ale warto wzbogacić ich smak kilkoma dodatkami. Znakomicie pasuje do nich farsz chrzanowy, przyrządzany bardzo prosto i wyłącznie z naturalnych składników. Chrzan pełni w polskiej kuchni bardzo ważną rolę, warto sięgać po niego nie tylko w Święta. Zrazy z farszem chrzanowym stanowią niepowtarzalną kompozycję smaków.
Składniki na pyszne zrazy
- Do przyrządzenia zrazów wykorzystamy: kilogram wołowiny, dwie łyżki masła, cebulę, marchewkę, seler, litr rosołu, po pięć ziaren pieprzu i ziela angielskiego, dwa listki laurowe, trzy suszone grzybki oraz sól i pieprz.
- Farsz chrzanowy przygotujemy z: trzech łyżek chrzanu, łyżki masła, dwóch łyżek bułki tartej i surowego żółtka.
Przepis na domowe zrazy z chrzanem
- Przygotowanie zrazów należy rozpocząć od pokrojenia wołowiny w plastry, rozbicia ich tłuczkiem. Nici do zawijania zrazów trzeba sparzyć.
- Przygotuj farsz: podsmaż chrzan na łyżce masła, dodaj bułkę tartą, poczekaj aż cała masa ostygnie. Wtedy dodaj surowe żółtko i całość dokładnie wymieszaj, odstaw.
- Na każdy kawałek wołowiny nałóż warstwę farszu chrzanowego, zwiń ciasno w formę roladki i obwiąż nitką. Obsmaż roladki z każdej strony na patelni rozgrzanej masłem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez chwilę razem.
- Podgrzej rosół, dodaj marchewkę, seler, pieprz i ziele angielskie, listki laurowe oraz grzybki. Włóż do rosołu obsmażone roladki. Duś pod przykryciem przez około dwie godziny na małym ogniu. Wyjmij zrazy. Pozostałą część wywaru zagęść mąką i przygotuj z niej sos.
- Przed podaniem usuń ze zrazów nici. Podawaj na dużym półmisku polane sosem, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ćwikła: Tradycyjny przepis
Ćwikła to tradycyjny polski przetwór, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jej charakterystyczny smak i intensywna barwa sprawiają, że jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale także ozdobą na naszych talerzach. W tym artykule podzielimy się przepisem na domową ćwikłę z chrzanem, która z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i aromatem.
Oto przysmak, którego musisz spróbować chociaż 1 raz w życiu. Smak WOW
Burgery to jedne z tych dań, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Wiele wersji tego klasycznego dania cieszy się ogromną popularnością, ale jednym z fenomenów kulinarnych, które zawładnęło podniebieniem wielu, są burgery z szarpaną wołowiną.
Coraz więcej osób uwielbia burgery z szarpaną wołowiną. Oto przepis na ten rarytas
Burgery to potrawa, która od lat króluje na kulinarnej scenie, zdobywając serca wielu smakoszy na całym świecie. Jednak w ostatnich latach można zaobserwować wyraźny trend: coraz więcej osób zakochuje się w burgerach z szarpaną wołowiną. To połączenie soczystego mięsa i intensywnych smaków sprawia, że tego rodzaju danie staje się prawdziwym rarytasem.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl