canva.com
Ogórki w miodzie - ich smaku może pozazdrościć nawet Makłowicz!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ogórki w miodzie to świetna propozycja na zimowe przetwory. Są chrupiące i lekko słodkie, co idealnie dopełnia ich smak.
Reklama
Ogórki w miodzie - składniki
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 60 g soli
- 380 ml octu 10%
- 550 g cukru
- 120 ml miodu
- kilka ząbków czosnku
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie
Krok 1 - Przygotowanie ogórków
- Ogórki dokładnie umyć i osuszyć
- Następnie pokroić w ćwiartki
- Przełożyć do garnka, zasypać solą i odstawić na minimum 4 godziny, by zmiękły
Krok 2 - Przygotowanie zalewy
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
- Do garnka wlać ocet i dodać cukier, miód oraz przeciśnięty czosnek
- Całość podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści
- Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i zagotować zalewę
Krok 3 - Przygotowanie ogórków w miodzie
- Przecedzić ogórki i umieścić w słoikach
- Dodać do każdego słoika kilka gałązek koperku
- Zalewę przelać na ogórki w słoikach, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem
- Gotowe ogórki w miodzie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
canva.com
Jak długo można przechowywać ogórki w miodzie?
Gotowe ogórki w miodzie można przechowywać przez około rok w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ogórki w miodzie to pyszne i łatwe do zrobienia przetwory. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest znakomity. Gotowe ogórki w miodzie są doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl