Chińskie pierożki wonton
Canva.com

Oto prosty przepis na chińskie pierożki wonton. Najlepiej smakują domowe!

Chińskie jedzenie zdobywa coraz większą popularność i jest jednym z najchętniej zamawianych na wynos. Chociaż mówienie o jednej "kuchni chińskiej" jest sporym uproszczeniem bowiem jest to zbiór rozmaitych rodzajów kuchni zależnych od poszczególnych miast czy regionów.
Reklama

W Chinach odnajdujemy bogactwo smaków, aromatów, moc przypraw i kolorów. Przepyszne dania mięsne, aromatyczne i rozgrzewające zupy, wspaniałe przystawki oraz słynne gorące półmiski - to wszystko i znacznie więcej czeka do odkrycia w chińskiej sztuce kulinarnej. Trzeba jednak wiedzieć, że niektóre dania inspirowane kulturą Państwa Śródka możemy przygotować samodzielnie. Jedną z takich potraw są popularne wontony wypełnione farszem, który może stanowić zarówno mięso, jak i warzywa. Będzie to zatem znakomita potrawa zarówno dla mięsożerców, jak i zwolenników kuchni roślinnej. W tym artykule zaprezentujemy przepis na farsz bezmięsny. Pierożki wonton koniecznie musimy przyrządzić z sosem, ponieważ w takim wydaniu smakują najlepiej.

Składniki na chińskie pierożki wonton

Chińskie pierożki wonton
Canva.com
  • Do przygotowania sześciu porcji pierożków będą nam potrzebne: półtorej szklanki mąki pszennej, szklanka zielonej soczewicy, marchew, cebula, dwa ząbki czosnku, łyżka oleju sezamowego, po pół łyżeczki kolendry, kuminu, papryki i imbiru, olej do smażenia oraz sól i pieprz.
  • Do przyrządzenia sosu wykorzystamy: pięć łyżek sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego oraz łyżeczkę ziaren sezamu.

Przepis na pyszne pierożki

  1. Przygotowanie pierożków zaczynamy od zagniecenia ciasta z mąki, soli, oleju sezamowego oraz szklanki wody. Ciasto schładzamy przez pół godziny w lodówce. Marchew ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek siekamy, po czym szklimy na łyżce oleju. Dodajemy przyprawy, soczewicę oraz marchew. Podlewamy szklanką wody i dusimy przez dwadzieścia minut, a następnie studzimy.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka. Na każde nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy przez osiem minut na parze. Wszystkie składniki na sos dobrze mieszamy, a gdy będzie gotowy - podajemy go do pierożków. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama