Pieczony kurczak, lekko rozkrojony.
Canva

Pieczony kurczak na... piwie! Pyszny i prosty

Znasz ten przepis? Nie? Koniecznie musisz go wypróbować! Pieczony kurczak, nabity na butelkę z piwem to prawdziwy, kulinarny hit! Jego wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga jakiś specjalnych przygotowań. Potrzebujesz całego kurczaka ze sprawdzonego źródła i smacznego, jasnego piwa (koniecznie w butelce).
Reklama

Pieczony kurczak na butelce z piwem

Co jest niezwykłego w tym przepisie? Fakt, że kurczaka po prostu nabija się na butelkę z piwem. Dzięki temu mięso podczas pieczenia jest cały czas nawilżone, a jednocześnie przesiąka apetycznym aromatem.

Trzeba jedynie uważać, żeby butelka nie pękła podczas pieczenia, dlatego warto zwrócić na temperaturę piwa, nie powinno być schłodzone.

Pieczony kurczak — jakie składniki są potrzebne?

Kurczaka najlepiej kupić bez wnętrzności, w przeciwnym wypadku trzeba będzie go oczyścić. Piwo koniecznie musi być jasne. Można zrezygnować z ziemniaków, jednak wtedy kurczak z butelką nie będzie do końca stabilny. W przypadku braku gotowej przyprawy do kurczaka można użyć soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, a do tego majeranku i oregano.

  • 1 kurczak
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • olej
  • masło klarowane
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
Kurczak pieczony leży na drewnianej desce.
Canva

Pieczony kurczak — jak go zrobić krok po kroku

Mięso trzeba umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami oraz masłem klarowanym. Następnie powinno się je schować w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki. Na jakieś 3 godziny.

Po tym czasie trzeba obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i nasmarować je olejem. To samo trzeba zrobić z cebulą, z tym, że ona powinna być pokrojona w piórka.

Kolejny krok to nagrzanie piekarnika na 180 stopni Celsjusza, powinno się również włączyć termoobieg.

Reklama

Butelkę pozbawioną papierowej etykiety (i trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej) trzeba otworzyć i odlać z niej niecałą szklankę piwa.

Kurczaka trzeba następnie nabić na butelkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dookoła mięsa powinno położyć się ziemniaki z cebulą.

Kurczaka trzeba piec mniej więcej godzinę. Co jakiś czas należy polać go piwem, które odlało się wcześniej do szklanki. Po sam koniec dosypuje się sól do butelki. Od tego momentu całe danie powinno piec się około 25 minut i to większej temperaturze (mniej więcej 220 stopniach Celsjusza).

Z czym można podawać takie danie?

To kurczaka upieczonego z ziemniakami świetnie sprawdzi się lekka sałatka lub grillowane warzywa. Trzeb jednak unikać dodatków typu ryż, czy kasza, ziemniaki są już wystarczająco sycące.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama