Pierogi na Wigilię z grochem i smażoną kapustą z przepisu babci Janiny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne pierożki z kapustą
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 52 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka octu spirytusowego;
na farsz:
- 300 g grochu łuskanego,
- mielony kminek,
- suszony cząber,
- suszony lubczyk,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- 2 żółte cebule,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- masło klarowane do smażenia;
na podanie – kiszona kapusta, 1 średnia cebula, szczypiorek, olej lniany, ugotowany groch.
Jak zrobić pierogi?
Przygotowanie – przygotujmy ciasto – na stolnicy usypmy górkę mąki, zróbmy wgłębienie. Wbijmy jajka, dodajmy wodę, sól i ocet. Wyróbmy ciasto. Owińmy folią spożywczą i odstawmy na pół godziny, aby zmiękło. Przygotujmy farsz: groch ugotujmy z przyprawami – kminkiem, cząbrem, lubczykiem, solą i mielonym pieprzem czarnym. Odcedźmy. Na maśle klarowanym przesmażmy pokrojone cebule na złoto.
Cebulę, groch i ziemniaki zmielmy. Doprawmy solą i pieprzem – farsz powinien być lekko ostry. Ciasto rozwałkujmy na stolnicy, wykrójmy kółka, nałóżmy porcje nadzienia. Zlepmy brzegi, zwińmy falbankę. Gotujmy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi podawajmy z kiszoną kapustą smażoną z cebulą, szczypiorkiem i jabłkami. Polejmy olejem lnianym i udekorujmy grochem.