Podlaskie pierogi z tartymi ziemniakami, czyli szlachcice podane z talerzu z okrasą z cebuli
Canva.com

Pierogi na Wigilię z grochem i smażoną kapustą z przepisu babci Janiny

Ten przepis jest po prostu genialny. Wigilijne, wegetariańskie pierogi są wypełnione miłością i smażona kapustą z grochem. To kolejne danie, które może się znaleźć w gronie tradycyjnych na stole.
Reklama

Składniki na pyszne pierożki z kapustą

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 52 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka octu spirytusowego;

na farsz:

  • 300 g grochu łuskanego,
  • mielony kminek,
  • suszony cząber,
  • suszony lubczyk,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • 2 żółte cebule,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • masło klarowane do smażenia;

na podanie – kiszona kapusta, 1 średnia cebula, szczypiorek, olej lniany, ugotowany groch.

Jak zrobić pierogi?

Pierogi z kapustą
Canva.com

Przygotowanie – przygotujmy ciasto – na stolnicy usypmy górkę mąki, zróbmy wgłębienie. Wbijmy jajka, dodajmy wodę, sól i ocet. Wyróbmy ciasto. Owińmy folią spożywczą i odstawmy na pół godziny, aby zmiękło. Przygotujmy farsz: groch ugotujmy z przyprawami – kminkiem, cząbrem, lubczykiem, solą i mielonym pieprzem czarnym. Odcedźmy. Na maśle klarowanym przesmażmy pokrojone cebule na złoto.

Reklama

Cebulę, groch i ziemniaki zmielmy. Doprawmy solą i pieprzem – farsz powinien być lekko ostry. Ciasto rozwałkujmy na stolnicy, wykrójmy kółka, nałóżmy porcje nadzienia. Zlepmy brzegi, zwińmy falbankę. Gotujmy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi podawajmy z kiszoną kapustą smażoną z cebulą, szczypiorkiem i jabłkami. Polejmy olejem lnianym i udekorujmy grochem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama