Pierś z kurczaka na parze z dodatkami: ryżem, pomidorami, rukolą i papryką
canva.com

Pierś z kurczaka na parze: Zdrowe, proste i szybkie!

Jeśli szukasz zdrowego sposobu na przygotowanie kurczaka, to gotowanie na parze jest idealnym rozwiązaniem. Pierś z kurczaka na parze to danie, które jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.
Reklama

Jak przygotować pierś z kurczaka na parze?

Przygotowanie piersi z kurczaka na parze jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i odpowiednie naczynie. Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak przygotować pyszną i zdrową pierś z kurczaka na parze:

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną pierś z kurczaka oprósz solą, pieprzem i ziołami.
  2. Ugotuj wodę w garnku z wkładem parującym.
  3. Umieść pierś z kurczaka na sitku, a następnie umieść sitko na garnku z gotującą się wodą.
  4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze przez około 20-25 minut.
  5. Po upływie czasu sprawdź, czy kurczak jest gotowy. Powinien mieć temperaturę wewnętrzną 75 stopni Celsjusza.
  6. Gotową pierś z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka na parze z ryżem, ogórkami i sosem w małej miseczce
canva.com

Jak podawać pierś z kurczaka na parze?

Pierś z kurczaka na parze można podawać na wiele sposobów. Można ją podać z warzywami gotowanymi na parze, ryżem lub kaszą. Można również dodać do niej sos, na przykład pomidorowy lub jogurtowy. Do piersi z kurczaka na parze pasują również różnego rodzaju sałatki, np. z pomidorami, ogórkiem czy rukolą.

Reklama

Porady:

  • Przed gotowaniem pierś z kurczaka należy dokładnie ją oczyścić z tłuszczu i błon.
  • Przyprawy można dowolnie zmieniać, w zależności od preferencji smakowych.
  • Gotowanie na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych, dlatego warto wybierać tę metodę przygotowywania mięsa.

Jakie są właściwości zdrowotne piersi z kurczaka ugotowanej na parze?

Pierś z kurczaka na parze to danie, które jest bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Zawiera dużo białka, które jest niezbędne dla organizmu, a jednocześnie jest niskotłuszczowe. Ponadto, gotowanie na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych, co sprawia, że jest to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania mięsa.

Pierś z kurczaka w wersji FIT

Pierś z kurczaka na parze to danie, które jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Przygotowanie piersi z kurczaka na parze jest bardzo proste, a gotowanie na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych.

Pierś z kurczaka na parze można podawać na wiele sposobów, na przykład z warzywami na parze, ryżem lub kaszą.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama