Pinsa romano
Canva.com

Pinsa romano, czyli podpłomyk z dodatkami. To lżejsza wersja pizzy z najlepszych mąk!

Pinsa romano, czyli lżejsza kuzynka apetycznej pizzy znana już od czasów starożytnych. Kiedyś był to zwykły placek z oliwą, dziś najczęściej pinsa jest podawana z wykwintnymi dodatkami oraz ziołami. Sprawdź ten genialny przepis!
Reklama

Rzymski podpłomyk

Pinsa romano
Canva.com

Pinsa romano jej popularna szczególnie w kawiarniach, gdzie można podać łatwo pyszną porcję lżejszej przekąski na ciepło z ulubionymi dodatkami. Rzymski specjał wykonujemy z pszenicy, soi oraz ryżu. Ważne jest także zastosowanie zakwasu oraz żywych drożdży piekarniczych. Pinsa musi być bardzo dobrze nawodniona, aby była lekkostrawna i pyszna.

Do przygotowania pinsy romano potrzebujemy:

  • 800 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki sojowej
  • 1/2 torebeczki suszonych drożdży
  • 20 g soli
  • 10 g oliwy extra vergine
  • 1 litr zimnej wody prosto z lodówki

Wyjątkowy przepis prosto z Mediolanu

Pinsa romano
Canva.com
  1. Na początku ręcznie mieszamy mąki.
  2. Dodajemy drożdże i kontynuujemy intensywne mieszanie.
  3. Do mąki dodajemy zimną wodę i ugniatamy przez 5 minut.
  4. Dodajemy do ciasta na pinsę sól i oliwę.
  5. Ręcznie wyrabiamy ciasto i dodajemy wodę.
  6. Ciasto na pinsa romano odstawiamy na 34 godziny lub 48 godzin.
  7. Wyrośnięte bochenki z ciasta rozwłkowujemy i na wierzch wykładamy ulubione dodatki.
  8. Pinsa romano pieczemy w temperaturze do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama