Canva.com
Pinsa romano, czyli podpłomyk z dodatkami. To lżejsza wersja pizzy z najlepszych mąk!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pinsa romano, czyli lżejsza kuzynka apetycznej pizzy znana już od czasów starożytnych. Kiedyś był to zwykły placek z oliwą, dziś najczęściej pinsa jest podawana z wykwintnymi dodatkami oraz ziołami. Sprawdź ten genialny przepis!
Reklama
Rzymski podpłomyk
Canva.com
Pinsa romano jej popularna szczególnie w kawiarniach, gdzie można podać łatwo pyszną porcję lżejszej przekąski na ciepło z ulubionymi dodatkami. Rzymski specjał wykonujemy z pszenicy, soi oraz ryżu. Ważne jest także zastosowanie zakwasu oraz żywych drożdży piekarniczych. Pinsa musi być bardzo dobrze nawodniona, aby była lekkostrawna i pyszna.
Do przygotowania pinsy romano potrzebujemy:
- 800 g mąki pszennej
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki sojowej
- 1/2 torebeczki suszonych drożdży
- 20 g soli
- 10 g oliwy extra vergine
- 1 litr zimnej wody prosto z lodówki
Zobacz także
Wyjątkowy przepis prosto z Mediolanu
Canva.com
- Na początku ręcznie mieszamy mąki.
- Dodajemy drożdże i kontynuujemy intensywne mieszanie.
- Do mąki dodajemy zimną wodę i ugniatamy przez 5 minut.
- Dodajemy do ciasta na pinsę sól i oliwę.
- Ręcznie wyrabiamy ciasto i dodajemy wodę.
- Ciasto na pinsa romano odstawiamy na 34 godziny lub 48 godzin.
- Wyrośnięte bochenki z ciasta rozwłkowujemy i na wierzch wykładamy ulubione dodatki.
- Pinsa romano pieczemy w temperaturze do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Włoska panzanella. Sałatka na każdą okazję!
Panzanella to klasyczna włoska sałatka, która doskonale sprawdza się na letnich przyjęciach i kolacjach. Jej głównym składnikiem są świeże pomidory oraz chleb, które tworzą harmonijną kombinację smaków i tekstur.
Obłędny sos bolognese. Włoski szef kuchni zdradził mi sekret
To, co sprawia, że ten sos jest wyjątkowy, tkwi w prostocie i precyzji przygotowania, którą mistrzowie kuchni przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Na szczęście, udało mi się zdobyć wyjątkowy przepis od włoskiego szefa kuchni, który zdradził mi kilka swoich sekretów.
Gnocchi z dyni, które pokochasz!
Czy kiedykolwiek próbowałaś gnocchi z dyni? To pyszne kluseczki, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Gnocchi z dyni to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gnocchi ziemniaczanych. W tej przepysznej i zdrowej wersji, dynia nadaje kluseczkom delikatności, a także dodaje im pięknego pomarańczowego koloru. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl