Talerz z plackami z kiszonej kapusty.
Canva

Nie zgadniesz z czego zrobione są te placki

Masz ochotę na wyjątkowe placki? Wypróbuj coś innego. To tradycyjne danie bieszczadzkie, którego składniki naprawdę zaskakują. A co najważniejsze, te placki są banalnie proste w przygotowaniu. Na pewno efekt Cię zachwyci.
Reklama

Fuczki — placki z kapusty kiszonej

Tak, te placki robi się z kiszonej kapusty! Są przepyszne i trochę przypominają w smaku placki ziemniaczane. Będą idealne na obiad, lunch lub kolację. Warto połączyć je z jakimiś dodatkami, które sprawią, że całe danie będzie bardziej sycące.

Składniki na placki z kapusty kiszonej

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 małe jajka
  • 200 g kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • olej
Kiszona kapusta do zrobienia placków.
Canva

Placki z kapusty kiszonej — dokładny przepis

  1. Rozbij jajka i połącz je z mlekiem.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko.
  3. Odciśnij kapustę.
  4. Poszatkuj ją drobno i jeszcze raz odciśnij.
  5. Wymieszaj kapustę z surowym ciastem.
  6. Rozgrzej patelnię. Dolej olej.
  7. Poczekaj, aż olej będzie gorący.
  8. Smaż placki z obu stron, odkładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  9. Smacznego!

Z czym podawać placki z kapusty kiszonej

Świetnie komponują się ze śmietaną. W przeciwieństwie do placków ziemniaczanych, lepiej jednak nie jeść ich z cukrem. Możesz dodać do ich jakąś rybę lub warzywa gotowane na parze.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama