Jajka faszerowane na Wielkanoc.
Canva

Podaj jajka z tym farszem na Wielkanoc. Goście będą zachwyceni!

Nie wszystkie dania wielkanocne muszą być ciężkie, tłuste i typowo mięsne. Tuż obok białej parzonej kiełbasy, szynek i kawałków boczku warto właśnie położyć coś lżejszego, co nie obciąży tak bardzo żołądka, a jednocześnie pozwoli zaspokoić lekki apetyt i ochotę na coś wegetariańskiego.
Reklama

Jajka faszerowane pieczarkami są wręcz stworzone do tego, by odegrać rolę tego typu dania. Mają one zresztą wielu zwolenników, którzy tylko czekają na to, by w końcu znowu móc ich skosztować i uraczyć się ich smakiem.

Nie ma zresztą mowy o tym, by wigilijne nakrycie stołu obyło się bez jajek podanych pod różnymi postaciami, nie tylko tymi ugotowanymi normalnie na miękko lub na twardo, ale też takimi, które zostaną urozmaicone odpowiednimi sosami, pastami czy właśnie pieczarkowym farszem.

Faszerowanie to prosta, ale jakże skuteczna technika kulinarna.

Reklama
Kilka faszerowanych wielkanocnych jajek.
Canva

Jajka faszerowane pieczarkami są banalne w przygotowaniu, a do tego ich wykonanie zajmuje często mniej niż pół godziny, dlatego można je zrobić dosłownie w przerwie między innymi obowiązkami albo niemalże na chwilę przed przybyciem gości, którzy postanowią wpaść z niezapowiedzianą wizytą.

Ugotowane jajka należy przekroić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka powinno się wymieszać z przysmażonymi pieczarkami i przysmażoną cebulką, niewielką ilością śmietany, odrobiną musztardy i ulubionymi przyprawami.

Reklama

Jeżeli chce się, by danie miało nieco ciekawszy smak, do farszu można dodać kilka pikantnych ogóreczków, krojąc je wcześniej w bardzo drobną kosteczkę. Jajka uzupełnione farszem są od razu gotowe do spożycia. Niektórzy jednak dodatkowo przysmażają je na patelni z rozpuszczonym masłem, wcześniej tylko obtaczając je w jajku i bułce tartej tak jak normalne kotlety schabowe.

Potrawy wielkanocne muszą nie tylko smakować, ale również i wyglądać, dlatego jajka wypełnione pieczarkowym wytrawnym farszem warto posypać obficie pokrojoną natką pietruszki i szczypiorkiem, a następnie umościć je na zielonej trawce przygotowanej z roszponki i rzeżuchy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama