Polędwiczki wieprzowe w plasterkach na drewnianej desce
canva.com

Polędwiczki wieprzowe: Ewa Wachowicz zdradza sekret!

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami oraz sposobem przygotowania, stanowią danie godne najwyższej klasy restauracji. Przedstawiamy przepisy na polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz, autorytetu w dziedzinie kulinariów, a także podpowiemy, jak przygotować to mięso tak, aby zachwycić swoich gości.
Reklama

Polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 pomarańcze
  • sól
  • pieprz
  • 400 g kaszy gryczanej
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki posyp solą i pieprzem i obsmaż na maśle z każdej strony na złoty kolor.
  2. Z patelni usuń nadmiar tłuszczu, dodaj białe wino, ząbek czosnku, miód i mielony imbir.
  3. Całość gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  4. Do sosu dodaj sok z jednej pomarańczy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Drugą pomarańczę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
  6. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i polej oliwą.
  7. Polędwiczki podawaj z sosem pomarańczowym i plasterkami pomarańczy oraz kaszą gryczaną.
Polędwiczka wieprzowa po krojona na plastry na drewnianym blacie. Obok nóż i widelec
canva.com

Porady Ewy Wachowicz

Reklama

Oto kilka porad, które pomogą Ci przygotować idealne polędwiczki wieprzowe:

  • Przed smażeniem mięsa dobrze je osusz, dzięki czemu będzie ono bardziej chrupiące.
  • Przed smażeniem warto mięso natrzeć ulubionymi przyprawami, dzięki czemu nabierze wyjątkowego smaku.
  • Polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć na maśle klarowanym.
  • Podczas duszenia mięsa, warto dodać do sosu zioła lub przyprawy, dzięki czemu uzyska on bardziej wyrazisty smak.
  • Polędwiczki wieprzowe najlepiej smakują, gdy są delikatnie różowe w środku.
  • Przed podaniem warto polędwiczki pokroić na plastry, dzięki czemu lepiej się prezentują.

Zachwycające polędwiczki

Polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz to propozycja dla miłośników soczystego i aromatycznego mięsa. Dzięki prostemu przepisowi, który przedstawiliśmy w tym artykule, możesz przygotować niebanalne danie które zachwyci Twoich gości. Ważne jest, aby pamiętać o odpowiednim marynowaniu mięsa i starannym doprawieniu.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama