Ciasto marchewkowe z mascarpone
Canva.com

Prosty przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone - to jest pyszne!

Ciasto marchewkowe to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek zjecie. Jest wilgotne i pyszne oraz ma lekką słodycz z marchwi i wspaniały smak przypraw. Dziś dzielimy się z wami naszym topowym przepisem na deser z mascarpone.
Reklama

Zdrowa słodycz

Ciasto marchewkowe z mascarpone
Canva.com

Marchew jest doskonałym źródłem witaminy A, która jest dobra dla wzroku, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i wspomaga układ odpornościowy. Marchew jest również dobrym źródłem błonnika, który jest ważny dla trawienia i może pomóc w zapobieganiu problemom trawiennym, takim jak zaparcia i zgaga. Jest również bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A.

Reklama

Mascarpone to rodzaj włoskiego twarogu wytwarzanego z mleka krowiego. Jest to wysokotłuszczowy, niskobiałkowy pokarm o wysokiej liczbie kalorii. Ten produkt jest najczęściej stosowany w przepisach na desery, ale może być również spożywany jako pasta do smarowania lub samodzielnie. Mascarpone nie jest zalecany dla osób z nietolerancją laktozy, w ciąży lub karmiących piersią ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.

Prosty przepis na pyszny deser

Ciasto marchewkowe z mascarpone
Canva.com
Reklama

Składniki potrzebne do upieczenia pysznego ciasta marchewkowego:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru np. brązowego
  • 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 startego jabłka
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
  • szczypta soli

Do przygotowania kremu mascarpone potrzebujemy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  1. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
  2. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem na gładką masę. Dolewamy olej. Całość łączymy ze startą marchewką.
  3. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  4. Śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone, dodajemy cukier puder.
  5. Pyszny krem wykładamy między blaty ciasta.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama