Prosty przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone - to jest pyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zdrowa słodycz
Marchew jest doskonałym źródłem witaminy A, która jest dobra dla wzroku, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i wspomaga układ odpornościowy. Marchew jest również dobrym źródłem błonnika, który jest ważny dla trawienia i może pomóc w zapobieganiu problemom trawiennym, takim jak zaparcia i zgaga. Jest również bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
Mascarpone to rodzaj włoskiego twarogu wytwarzanego z mleka krowiego. Jest to wysokotłuszczowy, niskobiałkowy pokarm o wysokiej liczbie kalorii. Ten produkt jest najczęściej stosowany w przepisach na desery, ale może być również spożywany jako pasta do smarowania lub samodzielnie. Mascarpone nie jest zalecany dla osób z nietolerancją laktozy, w ciąży lub karmiących piersią ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.
Prosty przepis na pyszny deser
Składniki potrzebne do upieczenia pysznego ciasta marchewkowego:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru np. brązowego
- 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1/2 startego jabłka
- 250 g startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
- szczypta soli
Do przygotowania kremu mascarpone potrzebujemy:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
- W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem na gładką masę. Dolewamy olej. Całość łączymy ze startą marchewką.
- Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone, dodajemy cukier puder.
- Pyszny krem wykładamy między blaty ciasta.