Indyk w pomarańczach i miodzie pokrojony na talerzu.
Canva

Kwaśny owoc, odrobina słodyczy. Matko! Indyk jeszcze nigdy nie był tak pyszny!

Zobacz, jak przygotować najlepszą pierś z indyka na obiad. To przepis, który nada się zarówno podczas zwykłego posiłku (przecież nasi bliscy też zasługują na wyjątkowe dania), jak i podczas specjalnych okazji.
Reklama

Pierś z indyka na obiad — jak ją przyrządzić?

Koniecznie zaserwuj indyka w pomarańczach i miodzie. To połączenie jest obłędne! Słodycz miodu idealnie dopełnia kwaśne pomarańcze.

Składniki na pierś z indyka w miodzie i pomarańczach

  • 0,5 kg indyka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki startego (lub sproszkowanego) imbiru
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Idnyk w pomarańczach i miodzie na półmisku.
Canva

Pierś z indyka na obiad — przepis

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój kawałki.
  2. Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem, sosem sojowym, i resztą przypraw.
  3. Natrzyj mięso marynatą, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki na 4 godziny.
  4. Pomarańczę sparz, wyszoruj i pokrój w plasterki.
  5. Masło podziel na mniejsze części.
  6. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej marynatą, obłóż masłem i plastrami pomarańczy.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  8. Piecz przez 43-47 minut.
  9. Od czasu do czasu polewaj indyka sosem z masła i marynaty.

Jak można modyfikować ten przepis?

Niektórzy lubią dodawać do marynaty odrobinę alkoholu na przykład wermutu.
Reklama
Mięso jest wtedy bardziej kruche.

Warto rozważyć też dodanie żurawiny do indyka. To pyszne połączenia.

Część osób woli piec indyka w całości tak jak na załączonym zdjęciu. Trzeba wtedy zmodyfikować temperaturę piekarnika i czas pieczenia.

Z czym podawać pierś z indyka na obiad?

Świetnie będzie komponować się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Warto też pomyśleć nad jakimiś kluskami. Do tego sprawdzą się warzywa gotowane na parze.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama