Canva
Kwaśny owoc, odrobina słodyczy. Matko! Indyk jeszcze nigdy nie był tak pyszny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zobacz, jak przygotować najlepszą pierś z indyka na obiad. To przepis, który nada się zarówno podczas zwykłego posiłku (przecież nasi bliscy też zasługują na wyjątkowe dania), jak i podczas specjalnych okazji.
Reklama
Pierś z indyka na obiad — jak ją przyrządzić?
Koniecznie zaserwuj indyka w pomarańczach i miodzie. To połączenie jest obłędne! Słodycz miodu idealnie dopełnia kwaśne pomarańcze.
Składniki na pierś z indyka w miodzie i pomarańczach
- 0,5 kg indyka
- 2 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki startego (lub sproszkowanego) imbiru
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz
Canva
Pierś z indyka na obiad — przepis
- Mięso umyj, osusz, pokrój kawałki.
- Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem, sosem sojowym, i resztą przypraw.
- Natrzyj mięso marynatą, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki na 4 godziny.
- Pomarańczę sparz, wyszoruj i pokrój w plasterki.
- Masło podziel na mniejsze części.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej marynatą, obłóż masłem i plastrami pomarańczy.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 43-47 minut.
- Od czasu do czasu polewaj indyka sosem z masła i marynaty.
Jak można modyfikować ten przepis?
Niektórzy lubią dodawać do marynaty odrobinę alkoholu na przykład wermutu.Reklama
Warto rozważyć też dodanie żurawiny do indyka. To pyszne połączenia.
Część osób woli piec indyka w całości tak jak na załączonym zdjęciu. Trzeba wtedy zmodyfikować temperaturę piekarnika i czas pieczenia.
Z czym podawać pierś z indyka na obiad?
Świetnie będzie komponować się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Warto też pomyśleć nad jakimiś kluskami. Do tego sprawdzą się warzywa gotowane na parze.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Obiad Wielkanocny: Tradycyjny świąteczny obiad z twistem!
Obiad wielkanocny to nieodłączny element świątecznej tradycji, która łączy rodzinę wokół wspólnego stołu. Oto przepisy na tradycyjne oraz nowoczesne dania, które zadowolą wszystkich gości.
Schab ze śliwką przepis siostry Anastazji: poznaj sekret kuchennego fenomenu!
Przedstawiamy przepis na schab ze śliwką w wersji siostry Anastazji, która zdobyła szerokie uznanie dzięki swoim kulinarnym umiejętnościom. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nie tylko Was, ale również Waszych gości.
Kopytka z serem: Ziemniaki, ser... i co jeszcze?
Kopytka z serem to smaczne, proste w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz eksperymentować z różnymi sosami i dodatkami, aby dopasować to uniwersalne danie do swoich preferencji smakowych.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl