Słony karmel
Canva.com

Prosty przepis na solony karmel. Możesz go dodać do lodów i ciastek!

Słony karmel to ostatnio bardzo modny smak. Teraz możesz zrobić pyszny solony sos karmelowy, który przyjemnie otuli kubki smakowe i rozkocha nas w sobie bez reszty. Przepis jest absolutnie banalny!
Reklama

Solony karmel to rodzaj deseru, który powstają przez połączenie cukru, masła i śmietanki, a następnie dodanie soli do smaku. W rezultacie powstaje bogaty i kremowy smakołyk, którym można się cieszyć z umiarem. Chociaż solony karmel może nie jest najzdrowszym wyborem, to z pewnością jest pyszny. Jeśli jest spożywany z umiarem, może być częścią zdrowej diety. Pamiętaj, żeby uważać na wielkość porcji i wybierać składniki dobrej jakości, żeby w pełni wykorzystać ten słodki przysmak.

Jak zrobić słony karmel w domu?

Słony karmel
Canva.com

Solony karmel może być także używany jako polewa lub nadzienie do różnych deserów.

Reklama

Można nim polewać lody, babeczki, a nawet ciasta. Można go też użyć jako nadzienia do czekoladek lub trufli. Jeśli szukasz wyjątkowego i pysznego sposobu na delektowanie się solonym karmelem, spróbuj zrobić go samemu w domu.

Domowy solony karmel jest łatwy do zrobienia i można go dostosować do własnych upodobań. Aby zrobić karmel, będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Zacznij od podgrzania cukru w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszaj cukier, aż się rozpuści i nabierze złotobrązowego koloru. Następnie dodaj do rondla masło i śmietanę i mieszaj, aż się połączą. Następnie dodaj sól i ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.

Reklama

Kiedy wszystko się połączy, przelej masę do szklanego słoika lub pojemnika i pozostaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu solony karmel można wykorzystać na wiele sposobów. Smacznego!

Solony karmel świetnie pasuje do wielu słodkich i pikantnych potraw. Można go stosować jako dodatek do lodów, puddingu lub ciasta. Jest też pyszny, kiedy używa się go w przepisach na pieczenie lub jako nadzienie do czekoladek. Solony karmel można również spożywać samodzielnie jako cukierek lub czekoladę.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama