syrop z liści laurowych
Canva.com

Prosty przepis na syrop z liści laurowych. Jest świetnym lekiem na kaszel!

Jesień sprzyja niestety częstym przeziębieniom i ogólnemu złemu samopoczuciu. Lekarstwem na ciągły kaszel, częstą gorączkę może być stosowanie syropu z liści laurowych!
Reklama

Liście laurowe - do czego są przydatne?

Liść laurowy (Laurus nobilis) to aromatyczny liść pochodzący z wiecznie zielonego krzewu lub drzewa. Liście laurowe są używane w kuchni ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach. Liście są często używane do przyprawiania zup, gulaszów, duszonych potraw i pasztetów w kuchni śródziemnomorskiej. Świeże liście są bardzo łagodne i nabierają pełnego smaku dopiero po kilku tygodniach od zebrania i wysuszenia.

Na zdrowie? Liście laurowe!

syrop z liści laurowych
Canva.com

Najczęściej używa się liści w całości i usuwa przed podaniem. Liście laurowe można też rozgnieść lub zmielić przed gotowaniem.

Reklama

Liście laurowe są dobrym źródłem witamin A i C, a także minerałów, takich jak żelazo, potas i wapń. Liście laurowe są od wieków stosowane w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Ostatnie badania wykazały, że liście laurowe mogą poprawić stan zdrowia układu krążenia poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Mogą też pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić krążenie. Uważa się, że liście laurowe mają również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Tak więc dodanie liści laurowych do swojej diety może pomóc w poprawieniu ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Receptura na syrop z liści lauru

Liście laurowe są często używane w daniach pikantnych, aby dodać im głębi i złożoności, ale mogą być równie pyszne w słodkich zastosowaniach. Ten syrop to doskonały sposób na dodanie czegoś specjalnego do koktajli, mocktaili, deserów, a nawet kawy czy herbaty.

Reklama

Aby przygotować syrop, będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki liści laurowych

Doprowadź wodę do wrzenia w małym rondlu, a następnie dodaj cukier i liście laurowe. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw mieszaninę na 30 minut. Po 30 minutach przecedź syrop przez sitko o drobnych oczkach do czystego słoika lub butelki. Syrop można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama