Zupa rybna z krewetkami
Canva.com

Wykwintna zupa rybna z krewetkami - sekretny przepis!

Uwielbiamy ryby w każdej postaci! Dziś zdradzimy wam nasz sekretny przepis na wyjątkowo aromatyczną zupę rybną z dodatkiem krewetek.
Reklama

Cenne właściwości spożywania ryb

Ryby są świetne dla ludzkiego ciała, ponieważ są wypełnione białkiem, witaminami i minerałami. Ryby są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zwalczać choroby serca

Zupa rybna z krewetkami
Canva.com

Ryba ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i bogatą w przeciwutleniacz astaksantyny. Może również pomóc poprawić funkcjonowanie mózgu i nastrój. Najzdrowsze ryby do spożycia to te, które mają niską zawartość rtęci.

Reklama

Kwasy tłuszczowe znajdują się w rybach, takich jak makrela, łosoś, śledź, sardynki i pstrąg. Występuje również w niektórych roślinach, takich jak orzechy włoskie i siemię lniane. Inne dobre dla Ciebie ryby to dorsz, pstrąg, śledź i karp.

Składniki na zupę rybną

Do zupy rybnej potrzebujemy:

  • 2 filety z dorsza
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • papryka czerwona spiczasta
  • duża cebula czerwona
  • 100 g pieczarek
  • duża marchew
  • korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić zupę z ryb i krewetek?

Zupa rybna z krewetkami
Canva.com
  1. Do dużego garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  2. Całość zalewamy 2,5 l wody i gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
  3. Czekamy, aż powstanie wywar warzywny i w międzyczasie krewetki obieramy. Zalewamy je zimną wodą.
  4. Na oliwie z oliwek wykładamy posiekaną cebulkę i dodajemy paprykę, chili. Wszystko smażymy i dodajemy pieczarki.
  5. Na patelnię wykładamy pomidory z puszki, mieszamy z tymiankiem i wlewamy do wywaru.
  6. Całość gotujemy przez 15 minut.
  7. Naszą rybę kroimy na małe kawałki i łączymy z krewetkami, sokiem z cytryny oraz papryką.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama