Pasta z tuńczyka w plasterkach z ogórka, udekorowana kukurydzą.
Canva

Przepyszna pasta z tuńczyka! Swój wyrazisty smak zawdzięcza jednemu dodatkowi

Tuńczyk jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy. Możesz przyrządzić z niego przepyszną pastę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i sycąca. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podana do pieczywa czy warzyw. Pasta z tuńczyka to hit!
Reklama

Pasta z tuńczyka — jeden dodatek jest niezbędny!

Są różne przepisy na pastę z tuńczykiem, zawsze warto ją jednak połączyć z... kiszonym ogórkiem. Świetnie podkręci smak tego dania!

Warto pokroić ogórka w kostkę, ale jeśli wolisz gładszą konsystencję, możesz zatrzeć go na tarce.

Pasta z tuńczyka — składniki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 jajko
  • 0,5 cebuli
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 ogórka kiszonego

Majonez i musztardę możesz pominąć lub zastąpić jakimś serkiem czy twarogiem.

Jeśli chcesz, żeby pasta była bardziej sycąca, dodaj więcej jajek.

Tuńczyk leżący na talerzu, gotowy do przygotowania pasty z tuńczyka.
Canva

Pasta z tuńczyka — przepis

  1. Ugotuj jajko: zanurz je w wodzie, włącz kuchenkę. Kiedy pojawią się bąbelki, gotuj przez 8 minut.
  2. Cebulę poszatkuj i przesmaż na oleju na patelni. Odłóż na bok, żeby wystygła.
  3. Ostudź jajko w zimnej wodzie i obierz je ze skorupki.
  4. Otwórz puszkę z tuńczykiem, jeśli jest w sosie własnym — odsącz. W przypadku tuńczyka w oleju nie musisz tego robić.
  5. Jajko, tuńczyka, cebulę, pieprz, sól, musztardę i majonez, wrzuć do blendera. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  6. Pokrój kiszonego ogórka w drobną kostkę, wymieszaj z resztą pasty.

Z czym podawać taką pastę?

Oczywiście przepyszna będzie z pieczywem, zarówno świeżym, jak i chrupkim. Możesz też połączyć ją z tortillą lub potraktować jako dip do warzyw.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama