Puszyste racuszki z truskawkami. Twoje dzieci pokochają ten przepyszny deser!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Puszyste racuszki z truskawkami
Puszyste i mięciutkie racuszki, podane ze świeżymi, pachnącymi truskawkami, to deser, któremu mało kto się oprze. Takie pyszności kochają nie tylko dzieci, które często proszą o racuchy na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Placuszki z tego przepisu, poza tym, że są bardzo smaczne, są jeszcze zdrowe. Nie zawierają sody ani proszku do pieczenia, a nawet drożdży. Ich przygotowanie to tylko 20 minut, dlatego warto wypróbować ten przepis!
Składniki na puszyste racuchy z truskawkami
150 g mąki pszennej
4 jajka
120 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
700 g świeżych truskawek
Jak zrobić racuchy? Przygotowanie krok po kroku
Oddzielamy żółtka od białek i mieszamy je z mlekiem. Białka odstawiamy.
Do płynu dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, aby odpoczęło.
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i pozbawiamy szypułek. Przekładamy je do miski i posypujemy cukrem pudrem. Gdy owoce są duże, możemy przekroić je na połówki.
Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Na gorącej patelni smażymy racuszki na złoty kolor z obu stron. Na każdy usmażony placuszek nakładamy porcję truskawek, które możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną z listkiem mięty, naturalnym jogurtem lub polewą czekoladową.
Racuszki — szybko i niedrogo
Racuszki to bez wątpienia pomysł na szybki obiad, który dodatkowo nie wydrenuje naszego portfela. Truskawki możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi — borówkami, malinami, plasterkami nektarynek, połówkami moreli, a także duszonymi jabłkami albo śliwkami, plasterkami bananów lub cząstkami ananasa.