Dżem pigwowy
Canva.com

Dżem z pigwy i jabłek - najlepszy przepis od Babci Stasi

Sezon na pigwę zaraz się rozpocznie, więc warto już dziś zapisać tę tradycyjną recepturę na słodki dżem! Znalazłyśmy go w przepiśniku naszej ukochanej babci Stasi.
Reklama

Słodka pigwa - składniki

Dżem pigwowy
Canva.com

Pigwa nieodzownie kojarzy nam się z zakończeniem ciepłego lata i początkiem jesieni. Już niedługo w naszych ogrodach dojrzeją te pyszne i słodkie owoce. Idealnie będzie, jeśli zrobimy smakowite przetwory z dodatkiem aromatycznego jabłka. Pyszny dżem przygotujemy z kilku składników.

Reklama

Składniki na dżem pigwowy z jabłkami przygotujemy z kilku prostych składników:

  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg pigwy
  • 250 ml wody
  • 700 g cukru - białego lub trzcinowego

Dżem krok po kroku z pigwy

Dżem pigwowy
Canva.com

Jabłka na początku myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na małe kawałki. Usuwamy wszystkie nasiona z gniazd jabłka. Następnie oczyszczamy pigwy i kroimy na ćwiartki. Oczywiście usuwamy pestki.

W kolejnym etapie zagotowujemy wodę w dużym i głębokim garnku. Wkładamy do środka ostrożnie pigwę i cukier. Całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie warto sprawdzić, czy pigwy są miękkie. Jeśli tak, to dodajemy jabłka. Ponownie mieszamy i gotujemy przez 20 minut.

Dżem z pigwy i jabłka przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Przetwór doskonale smakuje z pieczywem, naleśnikami i może być też nadzieniem do francuskich rogalików.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama