Domowe racuchy dziadka na kefirze
Canva.com

Racuchy dziadka na kefirze z jabłkami. Tradycyjny smak dzieciństwa [PRZEPIS]

Dzieciństwo dość mocno kojarzy się z tymi różnymi słodkimi przepisami, które były wykonywane nie tylko na śniadanie czy deser, ale też często gościły w porze obiadowej i zastępowały schabowe z ziemniakami, gulasze bądź warzywne zupy. Jednym z takich przyjemniejszych dań dla wielu osób były puchate racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem.
Reklama

Oryginalnie przygotowuje się je z jajka, mąki, cukru i owoców, ale jeśli chce się, by były one jeszcze smaczniejsze, warto przygotować je z dodatkiem kefiru, co w niektórych domach robiono nawet w dawnych czasach.

Jak przygotować jabłka na racuchy?

Wykonanie racuchów jest bardzo proste, więc każdy na pewno sobie z nim poradzi. Pierwszym krokiem będzie tutaj przygotowanie jabłek. Dwa większe lub trzy mniejsze jabłka należy obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych oraz pestek, a następnie pokroić w dość drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeżeli nie chce się, by były przesadnie wyczuwalne masie.

Jak przygotować ciasto na racuchy?

Domowe racuchy dziadka na kefirze na talerzyku
Canva.com
Reklama

Do miski lub wybranego naczynia wlać jedną małą butelkę kefiru (ok. 500 ml), wbić duże jajko albo dwa małe jajka i dosypać pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli oraz cukier puder do smaku. Skoro jest to przepis na racuchy na kefirze z jabłkami, do masy można teraz dodać przygotowane wcześniej jabłka i raz jeszcze delikatnie wymieszać ją łyżką. Ciasto warto odstawić na bok na dosłownie kilka lub kilkanaście minut, aby soda oczyszczona zdążyła w nim "zadziałać" i doprowadziła do pięknego wyrastania racuchów na patelni, zwiększając ich objętość i nadając im przyjemnej puszystości.

Jak smażyć racuchy?

Tuż po wykonaniu ciasta na patelni od razu można rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Reklama

Na każdą porcję składającą się z czterech racuchów wystarczy użyć ok. jednej większej łyżki wybranego tłuszczu. Masę na racuchy z kefirem najwygodniej wylewać przy pomocy chochli, smażąc ją oczywiście z obu stron na średnim lub większym ogniu. Gotowe placki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Od razu po przygotowaniu warto posypać je obficie cukrem pudrem, który pięknie się na nich rozpuści, tworząc coś na miarę lukru.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama