Racuchy z jabłkami przepis babci bez drożdży - sprawdzone i pyszne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić racuchy z jabłkami przepis babci bez drożdży?
Aby przygotować nasze racuchy z jabłkami potrzebne będą:
- 2 jabłka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół płaskiej łyżeczki sody
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki tłuszczu do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy)
- szczypta soli
- Przygotowanie ciasta na racuchy zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek jajek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem, dodajemy mleko, a następnie przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, a na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając łyżką.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plasterki jabłek na złoty kolor. Gotowe jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję tłuszczu i nakładamy na nią łyżkę ciasta na każdy racuszek. Smażymy z jednej strony na złoty kolor, następnie przewracamy i smażymy drugą stronę. Smażymy na umiarkowanym ogniu, aby ciasto w środku zdążyło się upiec. Gotowe racuchy odcedzamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jakie jabłka wybrać do racuchów z jabłkami z przepisu babci?
Najlepsze będą jabłka kwaśne, takie jak Antonówki, Szara Reneta czy Boskoop. Ich kwaśność ładnie komponuje się z ciastem, a po usmażeniu racuchy będą miękkie i soczyste. Jeśli jednak wolisz słodsze wersje, możesz użyć np. Jonagoldów czy Gala.
Jakie dodatki do racuchów z jabłkami bez drożdży?
Racuchy z jabłkami same w sobie są już pyszne, ale jeśli chcesz podkręcić ich smak, możesz dodać do nich odrobinę cynamonu lub cukru pudru do posypania. Podawać możesz je z dżemem, miodem lub śmietaną.
Pomysły na inne warianty racuchów z jabłkami
Racuchy z jabłkami to klasyczna wersja, ale jeśli masz ochotę na coś bardziej oryginalnego, możesz spróbować np. racuchów z musem jabłkowym, racuchów z karmelem i orzechami lub racuchów z dodatkiem cynamonu i rodzynek.
Wszystkie warianty są pyszne i warte spróbowania!
Ciepłe, puszyste i jabłkowe
Racuchy z jabłkami bez drożdży to idealne danie na każdą okazję. Przepis babci jest prosty w przygotowaniu i daje puszyste, miękkie i soczyste racuszki. Najlepiej smakują z kwaśnymi jabłkami, ale możesz też użyć słodszych odmian. Do podania polecamy dżem, miód lub śmietanę. Smacznego!