Zupa z kurczaka i kaszy bulgur
Canva.com

Rozgrzewająca zupa z kurczaka i kaszy bulgur - doskonała na chłodne dni

Pyszna i aromatyczna zupa z kurczaka, warzyw z dodatkiem kaszy bulgur jest świetną propozycją na jesień. Wracając z pracy, czy treningu chyba każdy z nas ma ochotę na coś ciepłego. Warto wtedy pożywić się pyszną zupą!
Reklama

Składniki na pyszną zupę na jesień

Zupa z kurczaka i kaszy bulgur
Canva.com

Dziś przygotujemy orientalną wersję polskiego, klasycznego i rozgrzewającego rosołu. Mowa o zupie kukurydzianej z kaszą bulgur, kurczakiem i chili. Lubimy ostre, pikantne smaki doprawione korzennymi przyprawami, dlatego w naszym przepisie znajdziecie także kurkumę.

Do przygotowania 6 porcji zupy potrzebujemy:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 3 litry bulionu, rosołu
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 700 g kukurydzy lub 3 kolby świeżej
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 160 ml śmietanki 30%

Jak zrobić aromatyczną zupę z kurczaka?

  1. Do garnka wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodajemy papryczkę chili - to ważne, aby była bez pestek.
  3. Całość podsmażamy przez 3-4 minuty.
  4. Zalewamy składniki bulionem i zagotowujemy.
  5. Dodajemy kaszę bulgur i dalej gotujemy wywar przez 10-15 minut.
  6. W międzyczasie dodajemy przyprawę kurkumę i sól oraz pieprz.
  7. To czas, aby dodać odcedzoną kukurydzę.
  8. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  9. Na koniec kroimy fileta z kurczaka w drobną kosteczkę i wrzucamy do gotującej się zupy.
  10. Aromatyczną zupę podajemy ze śmietanką oraz świeżą pietruszką.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama