Żurek wielkanocny z kiełbasą
Canva.com

Aromatyczny żurek z makaronem i białą kiełbasą na Wielkanoc

Dziś mamy dla was pyszny i bardzo łatwy przepis na aromatyczny żurek z makaronem i białą kiełbasą. Ta tradycyjna zupa idealnie sprawdzi się na wielkanocnym śniadaniu.
Reklama

Żurek to zakwaszona zupa przyrządzana z wywaru z kości oraz jarzyn, z zakwasem chlebowym i mąką żytnią. Ta zupa od wielu lat króluje na stołach kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej oraz słowackiej. W Polsce najchętniej żur podawany jest z kiełbasą, boczkiem lub żeberkami.

My w tym roku przygotujemy na niedzielny, świąteczny obiad aromatyczny żurek z makaronem i białą kiełbasą. To ciekawa propozycja, która nie tylko pożywi naszych gości, ale także rozbudzi ich kubki smakowe na świąteczne biesiadowanie. Do żurku przygotujemy ręcznie wyrabiany makaron do rosołu.

Reklama

Składniki na pyszny żurek wielkanocny

żurek wielkanocny
Canva.com

Podstawą wielkanocnej, tradycyjnej zupy jest kwaśny, delikatnie pieprzny wywar. Oczywiście możemy kupić w sklepie gotowy zakwas lub przygotować go samodzielnie. Do ugotowania żurku świątecznego dla 10 osób potrzebujemy:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 750 g białej kiełbasy
  • 350 g wędzonego boczku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • łyżka soli
  • 2,5 l wody
  • 1000 ml zakwasu na żurek
  • łyżka suszonego majeranku
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 12 jajek

Jak zrobić dobry żurek z białą kiełbasą?

żurek wielkanocny
Canva.com

Sposób przygotowania świątecznego żurku jest bardzo prosty i potrzebujemy około godzinę, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kostkę lub duże kawałki. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i dodajemy cebulę, grzyby oraz białą kiełbasę.

Reklama

Do wywaru możemy dodać także boczek, ziele angielskie, sól, pieprz oraz liście laurowe. Zalewamy wszystkie składniki wodą i gotujemy przez 30-40 minut.

Po tym czasie wyciągamy z garnka warzywa oraz mięso - kiełbasę i boczek. Wszystko kroimy w plasterki lub paseczki. Wywar na żurek doprawiamy zakwasem żytnim oraz majerankiem. Na koniec dodajemy śmietanę. Żurek wielkanocny podajemy z gorącymi plasterkami kiełbasy. Możemy również zaserwować efektowny żurek z całą kiełbaską i połówką jajka na talerzu. Miłośnicy rosołu mogą dodać także do żurku domowy makaron.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama