Sałatka caprese - pomidory, mozzarella, bazylia i ocet balsamiczny.
Canva

Sałatka caprese — przepis krok po kroku

Czy wiesz co to jest sałatka caprese? To proste i przepyszne danie, które przyrządzisz w kilka chwil. Potrzebujesz dosłownie paru składników, a wyczarujesz pachnącą słońcem przystawkę i zachwycisz wszystkich dookoła. Nie musisz znać się na kuchni, w przepisie jest dokładnie wyjaśnione jak wszystko przygotować. Sprawdź!
Reklama

Sałatka caprese — jakie są potrzebne składniki

W przyrządzeniu tego dania niezbędna jest bazylia, mozzarella i pomidory. Resztę składników można lekko modyfikować. W przypadku pomidorów bardzo ważny jest ich smak i poziom soczystości. Twarde i kwaśne mogą zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, żeby tę sałatkę wykonać z najlepszych, jakie uda się dostać.

  • 250 g mozzarelli w kulce (z zalewy)
  • 2 pomidory
  • 3 garście świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • ocet balsamiczny
Sałatka caprese polana octem balsamicznym
Canva
Reklama

Ocet balsamiczny może zostać zastąpiony oliwą z oliwek, oliwą smakową lub pesto. Suszone oregano da się ewentualnie pominąć. Zamiast pomidorów zwykłych nadadzą się pomidorki koktajlowe. Mozzarella może być też w małych kuleczkach — ale koniecznie musi być taka z zalewy. Opcjonalnie, w przypadku braku świeżej bazylii, można użyć suszonej, jednak sałatka dużo wtedy straci. Niektórzy lubią dodawać też cebuli, warto jednak pamiętać, że zmienia to diametralnie smak całej potrawy.

Sałatka caprese — jak ją dokładnie przyrządzić?

Pomidory należy dokładnie umyć i pokroić na cienkie plasterki. Mozzarellę trzeba odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki. Listki bazylii można przelać zimną wodą.

Tej sałatki się nie miesza — składniki należy układać warstwami. Plasterki pomidora trzeba przekładać tymi z mozzarelli oraz listkami bazylii.

Reklama

Gotową sałatkę caprese powinno posypać się przyprawami: solą, pieprzem i oregano, oraz polać octem balsamicznym.

Sałatka caprese z dodatkiem cebuli.
Canva

Jak podawać sałatkę caprese?

Ta sałatka będzie idealna w połączeniu z pieczywem. Można serwować ją do dań z grilla, traktować jako przystawkę, lub oddzielne, aczkolwiek dość lekkie danie. Warto pamiętać, że ze względu na dostępność smacznych pomidorów, najlepiej przyrządzać ją wiosną lub latem. Jeśli jednak uda się dostać pyszne pomidory zimą, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją także wtedy przygotować.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama