Sałatka caprese — przepis krok po kroku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka caprese — jakie są potrzebne składniki
W przyrządzeniu tego dania niezbędna jest bazylia, mozzarella i pomidory. Resztę składników można lekko modyfikować. W przypadku pomidorów bardzo ważny jest ich smak i poziom soczystości. Twarde i kwaśne mogą zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, żeby tę sałatkę wykonać z najlepszych, jakie uda się dostać.
- 250 g mozzarelli w kulce (z zalewy)
- 2 pomidory
- 3 garście świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- ocet balsamiczny
Ocet balsamiczny może zostać zastąpiony oliwą z oliwek, oliwą smakową lub pesto. Suszone oregano da się ewentualnie pominąć. Zamiast pomidorów zwykłych nadadzą się pomidorki koktajlowe. Mozzarella może być też w małych kuleczkach — ale koniecznie musi być taka z zalewy. Opcjonalnie, w przypadku braku świeżej bazylii, można użyć suszonej, jednak sałatka dużo wtedy straci. Niektórzy lubią dodawać też cebuli, warto jednak pamiętać, że zmienia to diametralnie smak całej potrawy.
Sałatka caprese — jak ją dokładnie przyrządzić?
Pomidory należy dokładnie umyć i pokroić na cienkie plasterki. Mozzarellę trzeba odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki. Listki bazylii można przelać zimną wodą.
Tej sałatki się nie miesza — składniki należy układać warstwami. Plasterki pomidora trzeba przekładać tymi z mozzarelli oraz listkami bazylii.
Gotową sałatkę caprese powinno posypać się przyprawami: solą, pieprzem i oregano, oraz polać octem balsamicznym.
Jak podawać sałatkę caprese?
Ta sałatka będzie idealna w połączeniu z pieczywem. Można serwować ją do dań z grilla, traktować jako przystawkę, lub oddzielne, aczkolwiek dość lekkie danie. Warto pamiętać, że ze względu na dostępność smacznych pomidorów, najlepiej przyrządzać ją wiosną lub latem. Jeśli jednak uda się dostać pyszne pomidory zimą, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją także wtedy przygotować.