lazania
pexels.com

Lazania - przepis na prosty i pyszny obiad. Kilka wariantów

Lazania to klasyczne, włoskie danie, które podbiło również serca tysięcy Polaków. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest po prostu pyszne, a przygotowanie całości nie zajmuje dużo czasu. Do stworzenia potrawy nie trzeba wielu składników. Główne to mięso mielone, sos pomidorowy, płaty makaronu, a także żółty ser albo mozzarella. W naszym artykule znajdziesz proste przepisy!
Reklama

Przepis - lazania klasyczna

Lazania z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i pomidorowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a więc każda osoba poradzi sobie z tym zadaniem. Dodatkowym atutem jest niewielka liczba składników, a także fakt, że danie można z powodzeniem zjeść również kolejnego dnia, po krótkim odgrzaniu. Oczywiście najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczną lazanię ze strony Smaki na talerzu.

Składniki:

  • 800 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Do tego niezbędne są również płaty makaronu. Ich liczbę należy dobrać do wielkości naczynia, a także do warstw zapiekanki. Do tego przyda się również mozzarella, którą należy zetrzeć.

lazania
pexels.com
Reklama

Przygotowanie dania to prawdziwa przyjemność. Na początku rozgrzej na patelni olej, usmaż posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do całości porcję mielonego mięsa. Mieszaj całość i rozdzielaj większe grudki. Do smaku dodajemy czosnek, który uprzednio należy przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać.

Kiedy mięso zacznie dochodzić, koniecznie wylej na patelnię pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Gotuj mięso na średnim ogniu. Wszystkie płyny muszą odparować, a wtedy przychodzi pora na przyprawy. Intensywność smaku dopasuj do swoich indywidualnych potrzeb.

W osobnym naczyniu należy przygotować przepyszny sos beszamelowy. Lazania z mięsem mielonym stanie się dzięki niemu bardziej delikatna. Aby go przygotować, w osobnym naczyniu rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i całość intensywnie i szybko mieszaj. Dodaj mleko i śmietanę. Podczas mieszania zadbaj o to, żeby w sosie nie pojawiły się żadne, nawet najmniejsze grudki. Zdejmij sos z palnika, kiedy zgęstnieje.

Reklama

Wtedy też dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Teraz przyszła kolej na połączenie wszystkich składników! Najpierw moczymy płaty makaronu w ciepłej wodzie, następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie należy ułożyć warstwy makaronu na zakładkę. Na nie nakładamy beszamel i wykładamy mielone mięso. Całość wyrównujemy i wykładamy tarty ser. Tak należy postępować do wyczerpania składników. Lepiej jest zachować następującą kolejność: makaron, beszamel, sos mięsny, ser żółty lub mozzarella.

Lazanię należy piec w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny. Łączny czas przygotowania to około godzina.

lazania
pexels.com

Lazania wegetariańska

Lazania bez mięsa mielonego również może być pyszna! Poniżej przedstawiamy przepis wg. Olgi Smile.

Składniki:

  • makaron
  • 500 g krojonych pomidorów
  • passata pomidorowa
  • 3 słoiki ugotowanej fasoli
  • 4 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona słodka i pikantna papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • ser mozzarella
Reklama

Na początku warto przygotować sos pomidorowy. W tym celu pokrojoną w kostkę cebulę należy zeszklić na patelni, a następnie dodać do niej krojone pomidory oraz passatę. Ząbki czosnki trzeba przecisnąć przez praskę, dodać do pomidorów, podobnie jak fasolkę i przyprawy.

Zupełnie jak w przypadku mięsnego dnia, naczynie żaroodporne należy natłuścić masłem, a następnie ułożyć na nim warstwę z makaronu. Na nim równomiernie rozkładamy sos, układamy makaron, znów sos i tak do momentu wykorzystania wszystkie składników. Pomiędzy warstwy warto dać starty żółty ser lub mozzarellę, co całości doda wyjątkowego smaku.

Sami widzicie, że przygotowanie lazanii wcale nie jest trudne, ani długotrwałe. Wersja wegetariańska jest jeszcze łatwiejsza. Oczywiście można do niej również dodać sos beszamelowy, który świetnie komponuje się z pomidorowymi smakami. Warto pamiętać o tym, że poszczególne składniki zawsze można dopasować indywidualnie według własnych potrzeb i preferencji. To dotyczy również przypraw, od których zależy intensywność smaku.

Reklama
lazania
pexels.com

Podczas gotowania warto jednak pamiętać o tym, żeby uprzednio zadbać o to, żeby makaron był miękki. Należy postępować zgodnie z instrukcjami, jakie znajdują się na opakowaniu, ponieważ każdy producent ma inne zalecenia.

Lazania z mięsem oraz bez mięsa to wspaniały przysmak dla całej rodziny. Najlepiej smakuje na ciepło i można ją odgrzewać, a więc to również wspaniały posiłek na lunch do pracy. W sezonie warto przygotowywać lazanię ze świeżych pomidorów, które wcześniej należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej intensywna. Nie bój się eksperymentować w kuchni. Nie musisz za każdym razem przygotowywać takiego samego, klasycznego dania!

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama