Canva.com
Skrzydełka z grilla w marynacie jogurtowej. Czas na letnie grillowanie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Skrzydełka z grilla w marynacie jogurtowej ujmują aromatem i wyglądem. Są proste w przygotowaniu i mogą okazać się wielkim hitem podczas letniego grillowania. Jak je przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 16 skrzydełek.
Reklama
Składniki:
- 16 skrzydełek z kurczaka
- 1 duży jogurt naturalny
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Odetnij lotki, a jeśli mają jeszcze częściowo piórka, wyjmij je za pomocą pęsety.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę, przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynata musi mieć całkiem jednolitą konsystencję.
- Umieść skrzydełka w misce, zalej ja marynatą i za pomocą rąk dokładnie wymieszaj, aby marynata obtoczyła mięso z każdej strony. Miskę przykryj i odłóż do lodówki na co najmniej cztery godziny. Najlepiej będą smakowały po kilkunastu godzinach marynowania.
- Grillu skrzydełka na mocno rozgrzanym grillu przez jakieś trzydzieści pięć minut, co jakiś czas je obracając. Świetnie komponują się z ziemniakami i sałatkami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Soczysta kiełbasa z grilla w aromatycznej marynacie cebulowej. W sam raz na weekend
Grillowanie to nie tylko sposób przygotowywania potraw, ale także prawdziwe święto dla podniebienia. Jednym z nieodłącznych elementów letnich spotkań ze smakiem jest soczysta kiełbasa z grilla. A co by się stało, gdybyśmy dodali do tego ulubionego smakołyku wyjątkową marynatę z cebuli?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl