śledzie pod kruszonką
Canva.com

Śledzie pod pierzynką na Wielkanoc. Zrób je w ten sposób, będą pyszne

Przygotowując dania świąteczne, warto sięgnąć do tradycyjnych i klasycznych receptur. Jednym z takich przepisów jest ten na śledzie pod pierzynką, zwane inaczej "szubą".
Reklama

Swoim smakiem mogą jednak uprzyjemnić każdą uroczystą okazję czy rodzinne spotkanie. Istnieje kilka wersji tej potrawy: w niektórych przybiera ona postać warstwowej sałatki śledziowej, w innych można wykorzystać buraki.

W tym artykule zaprezentujemy jednak nieco inną recepturę, będzie to wersja z ugotowanymi na twardo jajkami i kiszonymi ogórkami.

Czy śledzie są zdrowe?

Śledzie marynowane z rzodkiewką
Canva.com

Śledzie pod pierzynką nie tylko pysznie smakują, ale również efektownie prezentują się na stole. Kilka słów trzeba także poświęcić właściwościom odżywczym śledzi - chociaż nie wszyscy lubią ich smak, to jednak śledzie są bardzo zdrowe i warto je jeść: zawierają bowiem sporo witamin i kwasów omega-3, działają przeciwmiażdżycowo, dostarczają również organizmowi witaminy D3, której niedobory odczuwa większość z nas.

Reklama

Składniki na śledzie pod pierzynką

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: sześć śledziowych filetów (300 g), jedna cebula, cztery ogórki kiszone, trzy ugotowane na twardo jajka, dwie łyżki majonezu, trzy ugotowane ziemniaki, pieprz.

Jak zrobić pyszne śledzie pod pierzynką na Wielkanoc?

  1. Przygotowania zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie: moczymy je przez godzinę, po czym odsączamy przy użyciu papierowego ręcznika.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy ogórki. Śledzie natomiast kroimy w niewielką (ok. półtoracentymetrową) kostkę i układamy na dnie miseczki, po czym oprószamy pieprzem. Na śledzie wykładamy cebulę zaś na warstwie z cebulą rozsmarowujemy majonez.
  3. Posypujemy startymi na tarce ziemniakami i wykładamy na nie ogórki. Obieramy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce i posypujemy nimi warstwę ogórków.
  4. Wierzch naszej śledziowej układanki pokrywamy niewielką ilością majonezu, oprószamy pieprzem, obsypujemy startym na tarce żółtkiem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama