Na talerzu leżą śledzie w occie na Wigilię.
Canva

Wigilijne śledzie w occie — poza cebulką, dodaj jeszcze TO! Doświadczone gospodynie polecają

Ile domów, tyle sposób na przyrządzenie śledzi w occie na Wigilię. W tym roku wypróbuj ten przepis! To tradycyjna receptura bez żadnych nowoczesnych dodatków. Raz w roku warto postawić na nostalgię i wrócić do smaków ze swojego dzieciństwa.
Reklama

Śledzie w occie na Wigilię — smak tradycji

Poza cebulą koniecznie dodaj do śledzi marchewkę i ziarna gorczycy. Podkręcą ich smak i zachwycą wszystkich przy wigilijnym stole!

Ta przekąska jest przepyszna! Do takich śledzi możesz dodać trochę mniej lub więcej cukru. Jeśli nie masz octu spirytusowego, spróbuj przyrządzić je z jabłkowym.

Składniki na wigilijne śledzie w occie

  • 0,25 kg filetów śledziowych (solonych)
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki octu
  • 3,5 łyżki cukru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,75 - 0,95 litra wody
Śledzie w occie udekorowane cebulą i koperkiem.
Canva

Śledzie w occie — przepis krok po kroku

Reklama

Jeśli Twoje śledzie są bardzo słone, musisz wymoczyć je w wodzie. Najlepiej spróbuj kawałka ryby i dopiero wtedy zdecyduj, co dalej.

  1. Przepłucz śledzie zimną wodą, a następnie osusz.
  2. Pokrój rybę na mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebule też pokrój na plasterki.
  4. Wlej wodę do garnka, dodaj marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna gorczycy. Następnie wszystko zagotuj.
  5. Teraz możesz dodać cebulę. Całość powinna pogotować się 2 minuty.
  6. Wyłącz kuchenkę i poczekaj, aż zalewa ostygnie.
  7. Wyciągnij warzywa z zalewy i razem ze śledziami wsadź je do czystych słoików.
  8. Wlej zalewę do słoików ze śledziami. Ryby muszą być całkowicie przykryte, ale płyn nie może dosięgać brzegów słoika.
  9. Zakręć słoiki i schowaj śledzie do lodówki na 2 dni.

Jak przechować takie śledzie?

Śledzie w occie trzymaj w lodówce, w zamkniętym słoiku. Mogą stać w lodowce prawie do 3 tygodni.

Z czym podawać śledzie w occie?

Wyjątkowo smaczne są z pieczywem, zwłaszcza ciemnym. Kawałek razowego chleba z masłem i śledziami w occie smakuje obłędnie. Możesz serwować je też bez żadnych dodatków.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama