Śledzie po kaszubsku
Canva.com

Śledzie ze śliwkami po kaszubsku. Oto receptura mojego dziadka

Śledzie ze śliwkami po kaszubsku to znakomity przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom śledzi, kuchni regionalnej oraz nietypowych połączeń smakowych. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się zarówno podczas świąt, jak i w dni powszednie. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 500g płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 kiszone ogórki
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zalej śledzie zimną wodą na pół godziny. W tym czasie przynajmniej dwa razy wymień wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Osusz śledzie i pokrój je w kostkę. Przełóż je do szklanej miski i zalej octem. Odstaw całość na trzydzieści minut.
  3. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Zeszklij ją na oleju i smaż przez 5 minut razem z majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem.
  4. Na patelnię dodaj posiekane śliwki suszone i smaż wszystko razem przez 3 minuty.
  5. Ogórki obierz i posiekaj. Razem z przecierem i ketchupem dodaj je na patelnię. Podsmażaj wszystko przez 3 minuty, a następnie zaczekaj aż wystygnie.
  6. Śledzie przecedź, ocet wylej, a kawałki śledzi układaj w szklanym naczyniu na przemian z przygotowanymi na patelni warzywami. Następnie włóż miskę do lodówki na godzinę. Śledzie serwuj z młodymi ziemniakami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama