Sorbet cytrusowy podany w schłodzonym pucharku, udekorowany listkami mięty
Canva.com

Sorbet cytrusowy. Cudowne, lodowe połączenie soków z pomarańczy, cytryny i grejpfruta

Szukasz pomysłu na lekki i zdrowy deser, który dodatkowo przyniesie orzeźwienie w czasie upału? Przygotuj sorbet! Wodne lody z soku owocowego to propozycja dla dzieci i dorosłych! Sprawdź, jak zrobić cudowny sorbet cytrusowy!
Reklama

Co to jest sorbet?

Sorbet to rodzaj zamrożonego deseru, który przygotujemy z soków lub musów owocowych i wody z cukrem. Sorbety nazywane są czasami “wodnymi lodami”. Nie dodajemy do nich produktów mlecznych, takich jak śmietanka, jogurt lub mleko. Ponoć korzenie tego deseru sięgają starożytnej Persji, jednak nie ma jednoznacznego potwierdzenia tej legendy. Z pewnością sorbety były i są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich. Trudno się dziwić, te pyszne i lekkie desery są idealnym sposobem na letni skwar. Do przygotowania sorbetu nie potrzebujemy maszynki do lodów, a jedynie zamrażalnika i blendera. Polecamy nasz przepis na sorbet z owoców cytrusowych. Przygotowanie tego deseru może stać się pierwszym krokiem do sorbetowych eksperymentów z różnymi owocami i dodatkami!

Reklama
Świeże cytrusy to główny składnik sorbetu z pomarańczy, cytryny i grejpfruta
Canva.com

Składniki na sorbet cytrusowy

  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 1 małego grejpfruta
  • sok z 1 cytryny
  • 1 litr wody
  • ¾ szklanki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z ½ pomarańczy
  • skórka z ½ grejpfruta
  • 1 surowe białko jajka

Jak zrobić sorbet cytrusowy?

  1. Wszystkie owoce dokładnie szorujemy i na chwilę zanurzamy we wrzątku. Następnie rolujemy na kuchennym blacie, aby uzyskać więcej soku. 
  2. Wyciskamy sok z cytrusów i ocieramy odpowiednie ilości skórki cytrynowej, pomarańczowej i grejpfrutowej.
  3. Do garnka wlewamy wodę i dosypujemy cukier. Gotujemy 10 minut, aby powstał syrop, następnie dodajemy startą skórkę z cytrusów i gotujemy kolejne 5 minut. Gotowy syrop odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia.
  4. Do chłodnego syropu dolewamy świeżo wyciśnięty sok z owoców. Płyn przecedzamy przez gęste sitko i wlewamy do zamykanego naczynia, w którym będziemy mrozić sorbet. Umieszczamy w zamrażalniku na 8 godzin.
  5. Zamrożoną masę wyjmujemy z pojemnika, nożem kroimy ją na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Kruszymy owocowy lód.
  6. Jajko zanurzamy we wrzątku i oddzielamy białko, które następnie ubijamy na sztywną pianę.
  7. Pianę łączymy z pokruszonym lodem owocowym i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję kremu. 

Gotowy sorbet cytrusowy podajemy w schłodzonych pucharkach, udekorowany świeżymi owocami i listkami mięty. Możemy dodać odrobinę bitej śmietany. Taki deser to idealne rozwiązanie na upały — chłodzi, a dodatkowo jest to porcja naturalnych witamin i mikroelementów. Smacznego!  

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama