makowiec ewy wachowicz

Świąteczny makowiec się kruszy i jest suchy? Wystarczy dodać jeden składnik i po problemie

Makowiec to tradycyjny wypiek, który nierozerwalnie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Nie ma bowiem pyszniejszego ciasta w święta niż kawałek wilgotnego makowca z kubkiem kompotu z suszu owocowego. Robiąc ciasto samodzielnie w domu, można osiągnąć jakość o wiele lepszą, niż sięgając po gotowy wypiek z cukierni czy supermarketu.
Reklama

Nieraz zdarza się, że nawet przy najlepszych chęciach makowiec się kruszy, jest zapychający, a do tego suchy. Jeżeli za każdym razem wychodzi ci takie ciasto, nie złość się. Wystarczy niewielka zmiana w przepisie, aby każda kolejna próba pieczenia okazała się sukcesem.

Jabłko - sposób na suchy makowiec

wigilijny makowiec ewy wachowicz na talerzu
canva.com

Przyrządzenie makowca składa się z kilku etapów - każdy z nich wymaga nieco pracy i czasu. Czasami efekty nie są zbyt zadowalające, a wpływa na to głównie zapychające i suche nadzienie.

Reklama

Sytuację może uratować jabłko, które jest smaczne, tanie i łatwo dostępne, zresztą każdy z nas znajdzie je pod ręką.

W czasie mieszania maku namoczonego w mleku, z pozostałymi produktami, dodaj do masy jabłko. Wcześniej je umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na małych lub dużych oczkach tarki. Wilgoć z owocu przejdzie do masy makowej, dzięki czemu makowiec wyjdzie niezwykle wilgotny i delikatny.

Przygotowanie maku na makowiec - krok po kroku

Zanim zaczniesz gotować nasiona maku, najpierw zalej je zimną wodą. Dwukrotnie je przepłucz, a potem odstaw na parę godzin. Potraktowanie nasionek wodą wypłucze z nich gorycz.

Reklama

Po namoczeniu mak ugotuj w mleku, dzięki czemu będzie miał kremową konsystencję.

Aby sprawdzić, czy mak jest gotowy, możesz mielić nasionka między palcami - powinny łatwo się rozcierać. Ugotowany mak zmiel 2-3 razy. Możesz to zrobić przy użyciu maszynki do mięsa wyposażonej w specjalną nasadkę. Potem nasiona połącz z innymi składnikami i przenieś na ciasto drożdżowe.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Porcja szarlotki japońskiej, czyli makowca z jabłkami, podana na szklanym talerzyku ze srebrnym widelczykiem
Szarlotka japońska, nazywana także makowcem japońskim, to cudowne ciasto, które zachwyci zarówno miłośników szarlotek, jak i makowców. Połączenie mielonego maku, winnych jabłek i czekoladowej polewy sprawia, że to ciasto będzie gwiazdą każdego przyjęcia — w tym wigilijnej kolacji lub bożonarodzeniowego obiadu. Oto przepis na szarlotkę japońską, czyli makowiec z jabłkami.
Makowiec z jabłkami na Wielkanoc
Makowiec to wyjątkowo aromatyczne ciasto, które tuż obok pachnących serników, babek i mazurków jest praktycznie zawsze na wielkanocnym stole. Nic w tym dziwnego, bowiem od lat mówi się, że makowiec jest symbolem dostatku, szczęścia oraz obfitości w ognisku domowym. Tradycyjny makowiec wymaga jednak bardzo wiele pracy i czasu, więc dziś mamy dla was prosty przepis na szybki makowiec na święta z orzeźwiającą nutą soczystych jabłek.
makowiec ewy wachowicz
Świąteczny makowiec na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa! W końcu według tradycji – ten, kto nie zje, choć odrobiny maku na wigilijnej wieczerzy, ten szczęścia nie zazna przez kolejne 12 miesięcy. Mimo iż mak w kuchni można wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów, to nadal najpopularniejszym są słodkie wypieki z makiem. Zobacz jak zrobić wigilijny makowiec według przepisu Ewy Wachowicz!
Reklama
Reklama
Reklama