Mniszek lekarski
Canva.com

Syrop z mniszka lekarskiego. Sprawdzony przepis, który pomoże na dolegliwości trawienne

Mniszek lekarski to niepozorna roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Piękne, żółte kwiaty mniszka cieszą się ogromną popularnością wśród osób z problemami układu pokarmowego. Jak przygotować zdrowy syrop z mniszka lekarskiego w domu?
Reklama

Mniszek lekarski to wyjątkowo piękna bylina o żółtych kwiatach i intensywnie zielonych liściach, z łaciny Taraxacum officinale. Do produkcji leków farmaceutycznych wykorzystuje się korzeń, liście, ziele oraz kwiatostan mniszka. Warto wiedzieć, że każda z tych części ma inną zawartość i jest bogata w terpeny.

Zdrowotne właściwości

Mniszek lekarski
Canva.com

Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy z grupy, które wspierają odpowiednie funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a także wspomagają pracę układu nerwowego.

Reklama

W składzie znajdziemy także flawonoidy, garbniki, składniki mineralne, kwas krzemowy oraz kwasy polifenolowe. Wszystkie te składniki mają ogromne znacznie w procesie przemiany materii, przeciwdziałaniu miażdżycy, odpowiedniej pracy układu odpornościowego oraz wsparciu w łagodzeniu stanów zapalnych.

Syrop z mniszka lekarskiego może pomóc w przypadku:

  • nieustającej chrypki
  • infekcji górnych dróg oddechowych
  • problemów z trawieniem
  • problemów z nerkami
  • kamicy moczowej
  • braku apetytu

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski
Canva.com
Reklama

Do przygotowania zdrowotnego syropu z mniszka lekarskiego potrzebujemy kilku składników:

  • 1 l kwiatów
  • 1 l wody
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru

Przygotowanie leczniczej substancji jest bardzo proste. Przebieramy kwiaty i dokładnie oczyszczamy. Zalewamy je dużą ilością wody w garnku. Mniszek lekarski gotujemy przez 15 minut i odstawiamy na minimum 24 godziny.

Po tym czasie odcedzamy przez sitko wywar i dodajemy do niego sok z cytryny oraz cukier. Całość gotujemy, aż do uzyskania konsystencji podobnej do miodu. Warto wiedzieć, że syrop możemy przechowywać nawet przez 12 miesięcy w małych słoiczkach.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama