Canva.com
Szołder, szczoder, murzin... Oto przepis na wielkanocne ciasto zapiekane z wędliną!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Święta Wielkanocne to szczególny czas spędzany z rodziną. I właśnie na te świąteczne, rodzinne spotkania przygotowujemy rozmaite smakołyki. W poszukiwaniu ciekawych pomysłów warto skorzystać z tradycyjnych oraz regionalnych przepisów. Takim właśnie lokalnym daniem jest wielkanocny murzin.
Reklama
Pod tą nieco tajemniczą nazwą kryje się ciasto zapiekane z wędlinami takimi jak szynka, kiełbasa czy wędzonka. Mogą to być różne rodzaje wędlin, te przez nas ulubione albo takie, które akurat mamy pod ręką. Ten tradycyjny wypiek przygotowywany jest przede wszystkim na Śląsku Cieszyńskim, jednak występuje też w całej południowej Polsce, choć pod innymi nazwami. I tak na Opolszczyźnie nazywa się "szołder", zaś na Górnym Śląsku "szczoder".
Składniki na wielkanocny murzin
Do przygotowania tego ciasta wykorzystamy:
- pół kilograma mąki pszennej typu 650,
- 30 g świeżych drożdży, łyżeczkę cukru,
- łyżeczkę soli,
- duże jajko,
- pięć łyżek roztopionego masła,
- szklankę letniej wody,
- pół kilograma wędlin (może to być kiełbasa, boczek, szynka).
Jak upiec wielkanocny szołder?
Canva.com
- Przygotowanie murzina zaczynamy od przesiania mąki oraz roztarcia w miseczce drożdży razem z cukrem, łyżką mąki oraz połową przygotowanej wcześniej wody. Drożdże odstawiamy na kwadrans, w tym czasie zaczną "pracować". Po upływie czasu wlewamy je do mąki. Wbijamy jajko, dodajemy cztery łyżki masła i sól. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy przez dziesięć minut. Formujemy je w kształt kuli, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Przygotowane wcześniej wędliny, kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i rozciągamy na kształt prostokąta. Na cieście rozkładamy kawałki kiełbasy i wędlin, a następnie zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku i zlepiamy jego końce. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez czterdzieści pięć minut. Upieczone odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl