Ekspresowy mazurek kajmakowy, gotowy w 15 minut!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mazurek z gotowych produktów — szybki i prosty w przygotowaniu
To jest przepis na ekspresowy mazurek, który możemy przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebujemy jedynie herbatników, odrobiny masła, gotowej masy kajmakowej w puszce i słoika kwaśnego dżemu. Przy dobrej organizacji pracy wystarczy 15 minut i wielkanocny smakołyk jest gotowy.
Mazurek kajmakowy — potrzebne składniki
200 g herbatników typu Petit Beurre
50 g roztopionego masła lub margaryny
1 puszka gotowego kajmaku
1 słoik kwaśnego dżemu np. porzeczkowego, wiśniowego lub pomarańczowego
garść bakalii do dekoracji
Przygotowanie mazurka kajmakowego
Herbatniki drobno kruszymy lub rozdrabniamy je w blenderze albo malakserze.
Proszek z herbatników mieszamy z rozpuszczonym masłem aż powstanie zbite ciasto, które rozkładamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy wysokie brzegi, charakterystyczne dla mazurka. Wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.
Dżem przekładamy do garnuszka i zaczynamy podgrzewać go na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 7 minut. Musi zmniejszyć objętość o około ⅓.
Wyjmujemy schłodzony spód z zamrażalnika i wylewamy na ciasto zredukowany dżem. Wygładzamy powierzchnię.
Na wyrównany dżem nakładamy masę kajmakową z puszki i całość dekorujemy bakaliami — rodzynkami, migdałami, wiórkami kokosowymi. Mazurek wstawiamy do lodówki.
Ten prosty i szybki mazurek to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają czasu lub po prostu nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni, a mają ochotę na mazurkową klasykę. W wersji oryginalnej przepisu powinniśmy upiec spód mazurka z kruchego ciasta i przygotować domowy kajmak z długo gotowanego mleka lub śmietanki. W sumie przygotowanie tego specjału zajęłoby nam kilka godzin.