Mazurek kajmakowy udekorowany migdałami - ciasto obowiązkowe na Wielkanoc
Canva.com

Ekspresowy mazurek kajmakowy, gotowy w 15 minut!

Mazurek kajmakowy to wielkanocny klasyk. W wersji tradycyjnej jego przygotowanie jest dość pracochłonne, ale dzięki wykorzystaniu gotowych półproduktów, ten pyszny świąteczny deser możemy przygotować w 15 minut. Oto nasz sposób!
Reklama

Mazurek z gotowych produktów — szybki i prosty w przygotowaniu

To jest przepis na ekspresowy mazurek, który możemy przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebujemy jedynie herbatników, odrobiny masła, gotowej masy kajmakowej w puszce i słoika kwaśnego dżemu. Przy dobrej organizacji pracy wystarczy 15 minut i wielkanocny smakołyk jest gotowy.

Mazurek kajmakowy — potrzebne składniki

  • 200 g herbatników typu Petit Beurre

  • 50 g roztopionego masła lub margaryny

  • 1 puszka gotowego kajmaku

  • 1 słoik kwaśnego dżemu np. porzeczkowego, wiśniowego lub pomarańczowego

  • garść bakalii do dekoracji

Masa kajmakowa w srebrnej miseczce
Canva.com

Przygotowanie mazurka kajmakowego

  1. Herbatniki drobno kruszymy lub rozdrabniamy je w blenderze albo malakserze.

  2. Proszek z herbatników mieszamy z rozpuszczonym masłem aż powstanie zbite ciasto, które rozkładamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy wysokie brzegi, charakterystyczne dla mazurka. Wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.

  3. Dżem przekładamy do garnuszka i zaczynamy podgrzewać go na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 7 minut. Musi zmniejszyć objętość o około ⅓. 

  4. Wyjmujemy schłodzony spód z zamrażalnika i wylewamy na ciasto zredukowany dżem. Wygładzamy powierzchnię. 

  5. Na wyrównany dżem nakładamy masę kajmakową z puszki i całość dekorujemy bakaliami — rodzynkami, migdałami, wiórkami kokosowymi. Mazurek wstawiamy do lodówki.

Ten prosty i szybki mazurek to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają czasu lub po prostu nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni, a mają ochotę na mazurkową klasykę. W wersji oryginalnej przepisu powinniśmy upiec spód mazurka z kruchego ciasta i przygotować domowy kajmak z długo gotowanego mleka lub śmietanki. W sumie przygotowanie tego specjału zajęłoby nam kilka godzin. 

Tradycyjny mazurek kajmakowy na kruchym spodzie
Canva.com
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama