Szybkie spaghetti bez mięsa. Prosty patent na obiad, gdy brakuje czasu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jaki wybrać makaron do spaghetti?
Bazą dla spaghetti zawsze będzie klasyczny makaron typu spaghetti. Tradycyjnie będzie to makaron pszenny i jasny, ale jeśli chce się uzyskać wyższa wartość odżywcza dania i wprowadzić do niego dodatkową porcję nasycającego błonnika pokarmowego oraz nieco białka, warto sięgnąć po odmianę pełnoziarnista, czyli np. makaron żytni, znacznie zdrowszy od pszennego. Ugotowany makaron wygodnie przełożyć na patelnię, wcześniej rozgrzewając na niej dwie łyżki oliwy z oliwek. Od razu dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Ilość dostosować do swoich kubków smakowych.
Jak przygotować spaghetti bez mięsa?
Oliwa i czosnek lubią się z lekkim kwaskiem, dlatego danie można skropić obficie sokiem z cytryny, a następnie podgrzewając je na średnim ogniu, stopniowo dodawać do niego kolejne przyprawy, czyli m.in. płatki chili, świeżo mielony pieprz, odrobinę soli oraz rozmaryn. Szybkie spaghetti bez mięsa jest już prawie gotowe. Gdy składniki zostaną odpowiednio połączone, wystarczy przełożyć danie na talerz i posypać je albo serem, albo drożdżowymi płatkami. Parmezan pasuje tu idealnie, ale jako że jest to jednak nabiał, w przypadku stosowania diety wegańskiej trzeba ograniczyć się do użycia płatków wykonanych z drożdży, które o dziwo potrafią nadać makaronowi lekko serowego posmaku.
Powyższe szybkie spaghetti bez mięsa przygotowuje się dosłownie w ciągu kilkunastu minut, bo najwięcej czasu zabiera jednak ugotowanie makaronu. Śmiało można wykonać je z podwójnej albo nawet potrójnej porcji składników, w ten sposób zyskując świetny obiad na kilka kolejnych dni.