Banany na desce do krojenia. W całości i pokrojone w plasterki.
Canva

Tak można wykorzystać dojrzałe banany. Ten przepis jest hitem na Tik Toku!

Banany to jedne z najczęściej wybieranych owoców - kojarzą się z egzotyką chociaż możemy je kupić w każdym markecie. Są pyszne w każdej postaci, soczyste i zdrowe. Możemy je jeść w formie przekąski i na surowo ale też przyrządzać z nich przepyszne desery czy ciasta. Innym, z pewnością mniej znanym przepisem, jest receptura na zupę bananową. Jest to dobry pomysł gdy chcemy przygotować coś smacznego i zdrowego.
Reklama

Zupę bananową warto przygotować również dlatego, że banany są jednymi z najzdrowszych owoców: obniżają ciśnienie krwi, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, są antystresowe, a nawet mają właściwości uspokajające. Jedzenie bananów pozwala łagodzić ból i objawy wielu chorób, wpływa również pozytywnie na układ pokarmowy i procesy trawienne. Banany łagodzą również przebieg stanów zapalnych, zapobiegają zgadze czy chorobie wrzodowej żołądka. Są polecane jako ważny składnik diet gdyż pozwalają na redukcję masy ciała oraz zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiegają powstawaniu zmarszczek i opóźniają proces starzenia.

W bananach znajdziemy duże ilości błonnika, kwasu foliowego, magnezu i potasu. Są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów dlatego warto je jeść szczególnie wtedy gdy czeka nas wytężona praca zarówno fizyczna, jak i intelektualna. W bananach możemy znaleźć również liczne witaminy. Zupa bananowa to tylko jeden z przepisów, który możemy wykorzystać w naszej kuchni. Jej smak docenią zarówno mali, jak i duzi.

Reklama

Składniki na zupę bananową

Do przygotowania zupy bananowej będziemy potrzebować takich składników: pół litra bulionu warzywnego, cztery banany, dwie łyżki śmietany 30%, pół łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej, po ćwierć łyżeczki soli, pieprzu i cynamonu oraz odrobina mielonego anyżu.

Przygotowanie zupy bananowej

Przygotowanie zupy zaczynamy od obrania bananów i pokrojenia ich w plastry. Bulion zagrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niego banany i gotujemy przez dziesięć minut na małym ogniu. Po tym czasie zupę miksujemy przy pomocy blendera, wlewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z cząstkami bananów lub mandarynek. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama