Tarta na słono z szynką
Canva.com

Tarta na słono z szynką. Obłędny przepis

Tarta to wykwintne danie, które zawsze zachwyca smakiem i wyglądem. Dziś proponujemy Ci przepis na tartę na słono z aromatyczną szynką - połączenie doskonałe dla miłośników wykwintnych smaków!
Reklama

Składniki:

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 200g szynki, pokrojonej w plastry
  • 150g sera ementalera, startego
  • 3 jajka
  • 200ml śmietany 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę, masło i jajko, formując gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim formę do tarty, uformuj brzegi. Nakłuj spód widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. Wyłóż na spód tartę szynką i serem ementaler. W misce ubij jajka z śmietaną, dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej nimi tartę.
  4. Włóż tartę ponownie do piekarnika na około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, udekoruj tartę świeżą natką pietruszki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama