Te 4 owoce są najzdrowsze na zimę. Możesz z nich zrobić sałatkę lub koktajl!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pomarańcza.
Owoce cytrusowe w ogóle, a pomarańcze w szczególności, to jedne z najlepszych owoców do jedzenia zimą. Ich wysoka zawartość witaminy C pomoże nam w walce z niektórymi typowymi zimowymi chorobami, takimi jak przeziębienie czy zatkanie nosa, wzmacniając nasz układ odpornościowy i dodając nam energii.
Jabłko.
Jabłka to kolejne wspaniałe owoce na zimową porę. Jabłka mają wysoką zawartość błonnika, flawonoidów i przeciwutleniaczy, które są korzystne dla ciśnienia krwi i krążenia, a także pomagają obniżyć poziom cukru we krwi.
Jakby tego było mało, jest to również owoc niskokaloryczny.
Persymona.
Oprócz wysokiej zawartości błonnika, persymony są bogate w witaminy B1, B2, B6, C, E i K oraz w minerały takie jak żelazo, magnez, miedź, fosfor i potas. Wszystko to sprawia, że persymona jest energetycznym i bardzo odżywczym pokarmem.
Ananas.
Ananas jest typowym zimowym owocem i stanowi gwiazdkowy deser na wielu świątecznych kolacjach. Owoc ten jest bogaty w witaminy A, C, B6, potas, błonnik, wapń, magnez, mangan, miedź i kwas foliowy. Jego spożywanie pomaga zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić układ odpornościowy dzięki bromelinie. Ponieważ w swoim składzie ma dużo wody, dużo błonnika i mało kalorii, jest szeroko stosowany w dietach odchudzających.