sos bolognese
Canva.com

Masz ochotę na wytrawne naleśniki? Zrób je z tym włoskim sosem!

Warto, by ten mięsny przysmak coraz częściej gościł na naszych stołach, ponieważ jest pyszny i łatwy do przygotowania. Pamiętajmy o tym, że możemy go podawać nie tylko do spaghetti, ale też na przykład do zapiekanek, kopytek, pasztecików czy naleśników.
Reklama

W jaki sposób należy przygotować taki sos?

Zacznijmy od warzyw: zeszklijmy, najlepiej na głębokiej patelni, na 4-5 łyżkach oleju rzepakowego dwie wcześniej posiekane cebule. Dodajmy zmiażdżony 1 średnie ząbek czosnku, grubo startą jedną marchewkę i posiekaną łodygę selera naciowego. Całość smażmy 4-5 minut.

Dołóżmy 500 g mielonego mięsa (najlepsze jest dobrej jakości świeże mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe). Podczas smażenia często je mieszajmy, rozbijając tworzące się grudki. Smażmy tak długo, aż będzie sypkie i ładnie się zrumieni, czyli uzyska brązowawy kolor. Następnie dodajmy puszkę rozdrobnionych pomidorów bez skórki i łyżkę koncentratu pomidorowego, podlejmy 130 ml bulionu lub czerwonego wina.

Przyprawmy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie oregano. Całość duśmy na małym płomieniu około 2 godzin, w trakcie duszenia podlewając małą ilością bulionu, ponieważ sos nie powinien być zbyt rzadki.

Oryginalny sos boloński do wytrawnych naleśników- składniki

sos bolognese
Canva.com
  • 2 łyżki oliwy extra vergine.
  • 1 cebula.
  • 1 ząbek czosnku.
  • 2 łodygi selera naciowego.
  • 1 marchewka.
  • 150 g pancetty lub boczku (np. krojonego w paski, lekko wędzonego)
  • 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
  • 1 szklanka białego wina.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama