faworki w szklanej misce posypane cukrem pudrem na kratowanym obrusie
canva.com

Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia - lekkie i delikatne

Jogurtowe faworki, czyli szybka i smaczna przekąska na słodko, która rozpieści Twoje podniebienie nie tylko w tłusty czwartek. Przygotujesz je w mgnieniu oka, a co najważniejsze – nie musisz posiadać ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić lekki i delikatne faworki? Wyprobuj przepis Jakuba Kuronia, który rozłoży Cię na łopatki!
Reklama

Przepis na faworki według Jakuba Kuronia

Tłusty czwartek to oczywiście chrupiące faworki oraz pączki, którymi większość z nas rozkoszuje się przez cały dzień.

Łakocie możesz przygotować zarówno według tradycyjnych przepisów, jak i nieco zmodyfikowanych receptur tak jak pączki z ziemniaków. Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przekonaj się sama!

Lista składników:
  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
chrupiące faworki na czarnej kamiennej stolnicy
canva.com

Jogurtowe faworki krok po kroku

Reklama

Po skompletowaniu potrzebnych składników pora przejść do przygotowania, które nie powinno sprawić Ci najmniejszych problemów.

  1. Mąkę przesiej przez sito, a następnie dodaj do jednej miski z proszkiem do pieczenia, jogurtem, żółtkami oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta
  2. Odstaw ciasta na 5 minut i ponownie wyrabiaj, ugniataj i rozciągają przez ok. 15 minut
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki podłużny placek. Potnij na wąskie paski, z których będziesz zawijać faworki
  4. Jak zawijać faworki? Na środku każdego paska wykonaj nacięcie, a następnie przełóż przez nie jeden z końców wyciętego w pasek ciasta
  5. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz, na którym usmażysz faworki. Wrzucaj je na rozgrzany olej i wyjmuj gdy wypłyną na powierzchnię. Proces smażenia wymaga sporo cierpliwości, gdyż nie zaleca się obróbki termicznej w zbyt dużych partiach (mogą się sklejać)
  6. Usmażone faworki rozkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie ociekający nadmiar tłuszczu. Gdy wystygną przed podaniem posyp je delikatną mgiełką z cukru pudru, polej lukrem lub zamocz w polewie czekoladowej
Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama