canva.com
Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia - lekkie i delikatne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jogurtowe faworki, czyli szybka i smaczna przekąska na słodko, która rozpieści Twoje podniebienie nie tylko w tłusty czwartek. Przygotujesz je w mgnieniu oka, a co najważniejsze – nie musisz posiadać ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić lekki i delikatne faworki? Wyprobuj przepis Jakuba Kuronia, który rozłoży Cię na łopatki!
Reklama
Przepis na faworki według Jakuba Kuronia
Tłusty czwartek to oczywiście chrupiące faworki oraz pączki, którymi większość z nas rozkoszuje się przez cały dzień.
Łakocie możesz przygotować zarówno według tradycyjnych przepisów, jak i nieco zmodyfikowanych receptur tak jak pączki z ziemniaków. Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przekonaj się sama!
Lista składników:- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 żółtka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
canva.com
Jogurtowe faworki krok po kroku
Reklama
Po skompletowaniu potrzebnych składników pora przejść do przygotowania, które nie powinno sprawić Ci najmniejszych problemów.
- Mąkę przesiej przez sito, a następnie dodaj do jednej miski z proszkiem do pieczenia, jogurtem, żółtkami oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta
- Odstaw ciasta na 5 minut i ponownie wyrabiaj, ugniataj i rozciągają przez ok. 15 minut
- Gotowe ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki podłużny placek. Potnij na wąskie paski, z których będziesz zawijać faworki
- Jak zawijać faworki? Na środku każdego paska wykonaj nacięcie, a następnie przełóż przez nie jeden z końców wyciętego w pasek ciasta
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz, na którym usmażysz faworki. Wrzucaj je na rozgrzany olej i wyjmuj gdy wypłyną na powierzchnię. Proces smażenia wymaga sporo cierpliwości, gdyż nie zaleca się obróbki termicznej w zbyt dużych partiach (mogą się sklejać)
- Usmażone faworki rozkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie ociekający nadmiar tłuszczu. Gdy wystygną przed podaniem posyp je delikatną mgiełką z cukru pudru, polej lukrem lub zamocz w polewie czekoladowej
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Chleb czosnkowy z przepisu Jakuba Kuronia. Doskonały na majówkowego grilla
Pyszny chleb czosnkowy z przepisu Jakuba Kuronia skradł nasze serca. Delikatne, czosnkowe wnętrze rozbudza kubki smakowe i sprawia, że można go jeść bez opamiętania. W tym roku idealnie sprawdzi się na Majówkę. Jeśli planujecie grilla, to warto przygotować chleb z dodatkiem aromatycznych ziół, np. na grzanki z rusztu.
Pączki z piekarnika – sekretny przepis Jakuba Kuronia
Pączki pieczone w piekarniku to zbawienie dla osób będących na restrykcyjnej diecie nie tylko w tłusty czwartek. Znakomicie sprawdzają się jako deser podczas rodzinnych obiadów lub słodka przekąska do kawy w czasie spotkania w gronie przyjaciół. Idealnie puszyste, smaczne pączki o obniżonej zawartości tłuszczu to strzał w dziesiątkę! Przekonaj się sama i przygotuj je według sekretnej receptury Jakuba Kuronia.
Przepis na doskonale kruche faworki, prosto z... piekarnika!
Kruche, pyszne i meeeega słodkie! Faworki to jeden z ulubionych deserów wielu osób, a w szczególności dzieci. W naszym artykule przedstawiamy przepis na faworki z piekarnika, które można zrobić zaledwie w chwilę! Do tego nie mają tłuszczu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl